Sport17 apr '12 17:34

2,5 miljard voor Duitse voetbalrechten

Auteur: Melvin Captein

Vanaf 2013 ontvangt de Duitse Bundesliga jaarlijks ongeveer 628 miljoen euro voor de uitzendrechten van voetbalwedstrijden. De Duitse liga ondertekende een vierjarig contract tot 2017. Totale waarde: 2,5 miljard euro.

De overeenkomst is een flinke stap vooruit voor de 36 betrokken voetbalclubs uit de twee hoogste competities. Het vorige contract leverde met 1,65 miljard aanzienlijk minder op.

Betaalzender Sky haalde de grootste kluif binnen: de rechten op de rechtstreekse uitzendingen. Het bedrijf verwierf daarnaast het recht om het complete voetbalprogramma op internet aan te bieden. De samenvattingen zullen te zien zijn bij de publieke zenders ARD en ZDF.

Nieuwe Media
Onafhankelijk sport- en sponsoradviseur Frank van den Wall Bake legt aan BNR's Petra Grijzen uit dat de prijsstijging vooral met de concurrentiepositie te maken heeft. "In Duitsland zijn er een stuk meer geïnteresseerden in de voetbalrechten dan bij ons in Nederland. Deutsche Telecom bood bijvoorbeeld mee, dat kan de prijs opdrijven. Dat zag je ook toen Talpa in Nederland mee ging bieden."

Ook de toevoeging van nieuwe media aan het pakket speelt volgens Van den Wall Bake een rol bij de prijsstijging. "In deze nieuwe contracten zijn de nieuwe media rechten meegenomen. Denk daarbij aan de streaming via internet. Dat was de vorige keer nog niet het geval."

Bord van schoot
Van den Wall Bake denkt dat Nederland toe is aan het gegeven dat betaaltelevisie de norm is in het voetbal. Dat zou consequenties hebben voor het traditionele 'bord op schoot' om zeven uur, wanneer de voetbalrechten in 2013 weer vrijkomen.

"We hebben in Nederland een vrij aparte situatie. We zijn het enige land in Europa waar meer wordt betaald voor samenvattingen dan voor live wedstrijden. Ik denk dat de betaalzender graag zou zien dat zij om 19:00 uur nog een live wedstrijd uit kunnen uitzenden. In dat geval zouden de samenvattingen pas rond 21:30 uur op de buis komen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen