Sport26 jan '12 17:13

Sluiter: Nadal zal tegen Djokovic spelen

Auteur: Bart Tuinman

Tennisser Rafael Nadal heeft als eerste de finale van de Australian Open bereikt. Hij rekende af met zijn Zwitserse rivaal Roger Federer. "Het is een terugkerend verhaal", volgens Raemon Sluiter.

De nummer 2 van de wereld versloeg Federer in de halve finale met: 6-7 (5) 6-2 7-6 (5) 6-4.  Nadal treft zondag in de eindstrijd de winnaar van de partij tussen titelverdediger Novak Djokovic en Andy Murray. Die halve finale wordt vrijdag gespeeld.

Terugkerend verhaal
"Het is Nadal die Federer onder druk zet met zware spinballen op zijn backhand", vertelt oud-tennisser Raemon Sluiter. Volgens hem moet Federer zorgen dat hij daar een keer wat tegen kan doen. "Dat lukt hem iedere keer net niet, al was hij er wel weer dichtbij vandaag".

Djocovic tegenstander Nadal
"Djocovic heeft een fantastisch 2011 gehad en die lijkt die lijn ook in Australië ook meteen weer te pakken te hebben", vertelt Sluiter. Hij denkt dat Nadal het op zal moeten nemen tegen Djokovic. "Het is niet dat Murray niet goed is, maar Djocovic heeft zo verschrikkelijk veel vertrouwen. Op het moment is hij de allerbeste", zegt Sluiter.

De 25-jarige Nadal won de Australian Open in 2009, Federer, 30 jaar, was al vier keer de beste op het grandslamtoernooi in Melbourne. De Spanjaard kan zondag zijn 11e grandslamtitel veroveren, Federer blijft voorlopig staan op het recordaantal van 16. Van de tien onderlinge ontmoetingen op de grandslams heeft Nadal er nu acht gewonnen, waaronder de finale in Melbourne van 2009.

Droom
"Het is een droom om weer in de finale te staan", zei Nadal. "Het was een eer om weer tegen Roger te spelen, we maakten er een fantastische partij van."

Federer
De Zwitser voerde in de eerste set de boventoon, maar raakte het initiatief daarna kwijt aan Nadal. Federer had in de vierde set, bij een 4-3-voorsprong, de kans Nadal te breken. De nummer 3 van de wereld liet die echter liggen en leverde in de volgende game zelf zijn service in. Nadal besliste de partij daarna met zijn tweede matchpoint. De partij duurde 3 uur en 42 minuten.

Eeuwige rivalen
De eeuwige rivalen maakten er een boeiende partij van in de Rod Laver Arena, met fraaie rally's en breekkansen over en weer. Nadal benutte er 6 van de 16, Federer 3 van de 10. De Zwitser, die twee breakpoints liet liggen in de laatste game, maakte voor zijn doen behoorlijk wat onnodige fouten: 63 tegenover 34 van Nadal.

Nadal
De tennisser van Mallorca bereikte voor het vierde grandslamtoernooi op rij de finale. Hij won Roland Garros en moest daarna op Wimbledon en de US Open in de finale buigen voor Djokovic, de aanvoerder van de wereldranglijst. Mogelijk krijgt Nadal zondag een nieuwe kans tegen de Serviër.

Djokovic gaat winnen
"Ik denk niet dat Nadal Djokovic kan verslaan. Waar het iedere keer blijkt dat Federer iets beter tegen Djokovic kan spelen en goed met die snelheid om kan gaan, is het juist Nadal die weer wat meer moeite met Djokovic lijkt te hebben", vertelt Sluiter.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen