Sport19 nov '11 11:45Aangepast op 19 nov '11 14:09

Broederstrijd in Amsterdam en Twente

Auteur: Thijs Baas

Na een onderbreking van een week wordt dit weekend de strijd in de Eredivisie hervat. De Twentse derby Heracles Almelo - FC Twente spreekt tot de verbeelding, maar door het tumult bij Ajax zijn alle ogen toch weer voornamelijk gericht op Ajax - NAC Breda.

Luuk de Jong van FC Twente in duel met Kwame Quansah van Heracles.
Luuk de Jong van FC Twente in duel met Kwame Quansah van Heracles.

BNR-redacteur Pieter van den Akker sprak in de aanloop naar de wedstrijd van zaterdagavond in de Amsterdam ArenA oud-Ajaxtrainer Aad de Mos en journalist en Ajax-watcher Menno Pot.

Volgens De Mos zal de Cruijff-Van Gaal-soap een positieve uitwerking hebben op de Ajax-spelers. "Dit soort zaken zorgt altijd voor een stimulans en voor meer scherpte. NAC zal het daarom extra moeilijk krijgen in de ArenA", stelt De Mos.

"De spelers lezen ook alles wat er bij hun club gebeurt", zegt De Mos over de Ajacieden. "Het gaat natuurlijk als een lopend vuurtje. Het geeft de wedstrijd wel extra cachet en de spelers van Ajax 10 procent extra, gratis."

Spandoeken
De Mos verwacht dat het publiek in de ArenA met ludieke uitingen op de spandoeken op de proppen komt. Of trainer Frank de Boer in een lastig parket zit? "Ach, natuurlijk is hij ermee bezig. Maar op het veld vergeet je dat hoor. De Boer richt zich gewoon op de trainingen en de wedstrijd."

Wie de machtsstrijd bij Ajax gaat winnen, Van Gaal of Cruijff? De Mos antwoordt zonder nadenken: "Cruijff. Die heeft nog nooit een machtsstrijd verloren. De ledenraad kan zomaar massaal voor hem kiezen."

Doping
Ook journalist Menno Pot is ervan overtuigd dat Ajax wint, maar volgens hem heeft dat niet alleen met de Cruijff-soap te maken. "Misschien heeft Aad de Mos gelijk en werkt gedonder binnen de club als een soort doping op het elftal: misschien willen ze de shit van zich afspelen, als het ware."

"Maar ik denk bovenal dat de ploeg doordrongen is van de noodzaak om nu een serie van minstens vijf overwinningen neer te zetten, waar Frank de Boer ook al op hamerde."

"Als Ajax nog iets wil in de titelstrijd, moeten ze nog voor de winterstop een beetje inlopen. Winnen is een must. Er is geen andere optie, en ik zou toch zweren dat een Ajax met die overtuiging wel thuis van NAC wint", meent Pot.

Spreekkoren
Het Ajax-publiek zal zich niet onbetuigd laten, zaterdagavond. Maar een massale pro-Cruijff-manifestatie zal het volgens Pot niet worden.
"Er zullen Cruijff-spandoeken hangen, je zult Cruijff-spreekkoren horen. Maar ik wil wel benadrukken dat de steun van de supporters voor Cruijff niet zo unaniem is als media geneigd zijn aan te nemen. De meningen over de man zijn erger verdeeld dan wordt gesuggereerd."

"Om mij heen, in mijn vak, staan ook mensen die Johan Cruijff onderhand spuugzat zijn en helemaal niet geneigd zijn bestuur, directie en RvC de schuld van alles te geven. Ajax is een verdeelde club en op de tribune is dat niet anders. Maar de Cruijffianen roepen het hardst. Dat zal zaterdag ook wel zo zijn."

Verbod
De sfeer rond de wedstrijd is op zijn minst gespannen. Maar van een verbod op pro-Cruijff-uitingen wil Pot niets weten. "Ik heb dat onderwerp niet zo goed gevolgd. Volgens mij was het een soort misverstand en was er nooit sprake van een verbod op pro-Cruijff uitingen."

"In het algemeen: ik vind dat supporters via spandoeken en spreekkoren steun mogen betuigen aan, en stelling mogen tegen wie ze maar willen. Ik ben een groot tegenstander van censuur op dat vlak, of je het nou 'censuur', een 'verbod' of 'huisregels' noemt."

Zaterdagavond om kwart voor negen is de aftrap. Om half elf weten we dus meer.

Intussen in Twente...
In het minder turbulente Almelo wordt intussen vol spanning uitgekeken naar het treffen tussen Heracles Almelo en FC Twente, zaterdagavond om kwart voor acht. Waar dat vroeger een soort David tegen Goliath was, is tegenwoordig sprake van een ware subtopper.

FC Twente staat tweede achter AZ met 25 punten, Heracles hijgt nummer acht Feyenoord in de nek en heeft inmiddels 18 punten bij elkaar gesprokkeld.

Spoken
Hoewel het kan spoken in Almelo is FC Twente in de onderlinge duels duidelijk de bovenliggende ploeg. De Almeloërs wisten alleen in 1966 en in 2006 te winnen in de competitie, Twente stelde daar vijf overwinningen tegenover. Twee keer werd gelijkgespeeld.

Heracles en FC Twente hebben een gezamenlijke jeugdopleiding. Toch is de onderlinge rivaliteit groot. Ook bij deze wedstrijd zijn de nodige supportersacties te verwachten, maar die zijn zelden écht venijnig en meestal ludiek.

Vorig seizoen eindigde de wedstrijd in een bloedeloze 0-0. Er zal de beide markante voorzitters, Joop Munsterman en Jan Smit, veel aan gelegen zijn het nu niet op een gelijkspel aan te laten komen.
Twente in de race om de titel en Heracles op jacht naar een 'Europees ticket'.

De Graafschap - PSV
PSV treedt zaterdagavond om kwart voor zeven in Doetinchem aan tegen De Graafschap. Om nog enigszins in het spoor te blijven van AZ zullen de Eindhovenaren deze wedstrijd hoe dan ook willen winnen.

Voor de Graafschap is het seizoen teleurstellend begonnen. De ploeg staat zestiende met negen punten en heeft dus wat recht te zetten. Vorig jaar werd het 0-0, maar de jaren ervoor won PSV. In 2009 met 0-3 en een jaar eerder met 0-1.

Heerenveen - RKC Waalwijk
In het Abe Lenstra Stadion treffen sc Heerenveen en RKC Waalwijk elkaar zaterdagavond om kwart voor acht. De Friezen staan met twintig punten op een hoopgevende zesde plaats, terwijl RKC na een veelbelovende competitiestart inmiddels is afgezakt naar een twaalfde positie.

NEC - Roda JC
Ook om kwart voor acht speken in Nijmegen de nummers dertien en vijftien tegen elkaar. Ongetwijfeld hadden NEC en Roda JC meer verwacht van de start van dit voetbalseizoen. Zaterdagavond hebben beide ploegen de gelegenheid om het tij te keren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen