Sport16 feb '12 14:17Aangepast op 16 feb '12 14:45

Drie decennia kauwgom in de dug-out

Auteur: Pieter van den Akker

Ruud Lubbers was onze premier, een ijsje kostte nog een kwartje en het Nederlands elftal moest nog Europees kampioen worden. Het was 1986 toen Sir Alex Ferguson aan de macht kwam in Manchester. Hij heeft het zilveren huwelijk met zijn club inmiddels bereikt.

Al 26 jaar zit de kauwgom kauwende Ferguson op de bank bij Manchester United, donderdagavond de tegenstander van Ajax in de Europa League.

Wie wil weten hoe het kan dat een voetbalclub zo lang dezelfde trainer heeft, doet er slim aan zijn licht op te steken bij oud-Heerenveen voorzitter Riemer van der Velde.

De Haan recordhouder
Hij werkte in zijn tijd bij de Friese club met Foppe de Haan, die tussen 1985 en 1988 en tussen 1992 en 2004 de Heerenveen-trainer was. De Haan heeft daarmee nog steeds het record van de langszittende trainer in Nederland in handen.

Het was Van der Velde die De Haan aanstelde als coach. Of hij had verwacht dat het huwelijk tussen SC Heerenveen en De Haan zó lang zou duren? "Nee", antwoordt Van der Velde. "Op een gegeven moment werd het een gewoonte. We keken met Kerst altijd van 'wat voor plannen hebben we, zijn we uitgekeken op elkaar en kunnen we nog meer bereiken?' Dat brachten we in januari naar buiten. We verlengden steeds van jaar tot jaar. Dat is wel makkelijk."

Houdbaarheidsdatum
Hij legt het uit: "Als je van elkaar af wil, heb je geen langlopende problemen. Soms zie je dat trainers voor drie jaar worden aangesteld en na een half jaar gaan ze de laan uit. Dat is een dure zaak voor de club. Je weet nooit hoe het loopt en wat de houdbaarheidsdatum van een trainer is. Bij Foppe bleek die heel lang te zijn, maar ieder jaar was er een mogelijkheid voor een 'escape'."

Geheim
Het geheim van een lange, succesvolle samenwerking is volgens Van der Velde niet al te ingewikkeld. "Niet op elkaar uitgekeken zijn, het idee hebben dat je beter wordt, veel saamhorigheid en het gevoel hebben dat je samen nog stappen omhoog kan maken", vat hij het samen.

Kauwgom
Dan naar Manchester United's trainer Alex Ferguson. Hoe Van der Velde over hem denkt? "Als ik naar hem kijk word ik er een beetje moe van. Dat stuk kauwgom vind ik zó afschuwelijk. Zo'n grote club en dan zit er zo'n man te 'haffelen' op een manier die je kleine kinderen zou verbieden. Maar voor de rest heb ik alle respect voor hem."

Hij gaat verder: "Hij heeft natuurlijk veel geld te besteden, maar regelt met de bemanning die er zit toch altijd dat er een goed team is en dat hij in de Engelse competitie heel goed mee doet. Europees is het nog wel eens minder dan het vermogen weergeeft."

Zoekgespeeld
Van der Velde heeft zich tijdens de Champions League-finale vorig jaar wel geërgerd, bekent hij dan. "De manier van voetballen tegen Barcelona heeft me toen heel erg gestoord. Toen had ik geen hoge pet van hem op, moet ik zeggen. Er was niemand die doordekte. Ze werden aan alle kanten zoekgespeeld. Er zaten klassen verschil tussen."

Twijfel
Die wedstrijd zette Van der Velde aan het denken, zegt hij. De Fries twijfelt of de houdbaarheidsdatum van Ferguson niet snel dichterbij komt. Bij het zien van de CL-finale dacht hij: 'Moet de clubleiding niet eens kijken of onze vriend de trainer wel goed genoeg is?'

Hij vergelijkt: "Als je ziet wat Guardiola en Mourinho bij Barcelona en Real Madrid doen, denk ik wel dat er wat moet gebeuren."

Klik hier, hier, hier, hier, hier, hier en hier om te luisteren naar Riemer van der Velde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen