Sport30 aug '12 23:03

AZ krijgt voetballes van Anzji

Auteur: Harmen Simon Teunis

Guus Hiddink heeft het Nederlandse clubvoetbal donderdagavond voor de tweede keer in korte tijd een slechte dienst bewezen.

De ervaren oefenmeester verpestte met Anzji Machatsjkala de 100e Europese wedstrijd van AZ. De Russen zegevierden in Alkmaar met maar liefst 5-0, nadat ze vorige week ook al hadden gewonnen (1-0).

Hiddink, toch een van de Nederlandse ambassadeurs in het buitenland, maakt er een gewoonte van om het Nederlandse voetbal de wacht aan te zeggen. Anzji bedwong eerder deze maand ook al Vitesse in de Europa League. De wereldburger uit de Achterhoek won in 2008 met Rusland van Oranje in de kwartfinale van het EK.

Voor AZ eindigde het Europese avontuur al in de laatste voorronde van de Europa League. Een groot verschil met vorig jaar, toen de de formatie uit Noord-Holland nog tot in de kwartfinales reikte. De uitputtingsslagen op de Europese velden kostte de tweevoudig kampioen van Nederland wel een topklassering in de eredivisie. Vanaf komend weekeinde kunnen trainer Gertjan Verbeek en zijn jonge ploeg zich volledig op de nationale voetbalcompetitie concentreren.

AZ had in een met slechts 11.000 toeschouwers gevuld stadion weinig te vertellen tegen Anzji. Mbark Boussoufa, geboren en getogen in Amsterdam, schoot zijn Russische werkgever al na 16 minuten prachtig op voorsprong. Samuel Eto'o liet in de slotfase van de eerste helft zien dat hij nog spits is om rekening mee te houden (0-2). Lacina Traore, Mehdi Carcela-Gonzalez en Sjamil Lahijalov tekenden in de slotfase voor de eindstand.

AZ probeerde het wel, maar het ontbrak de ploeg aan klasse om de geroutineerde tegenstander echt in verlegenheid te brengen. Zo waren de beoogde afmakers allesbehalve schotvaardig in de buurt van het vijandelijke doel. Centrumspits Jozy Altidore beleefde de afgelopen weken in de eredivisie een droomstart. Scoren tijdens internationale wedstrijden is vaak een stuk moeilijker, zo merkten de afgelopen week wel meer Nederlandse clubs in de Europa League.

Gerelateerde artikelen