Sport13 nov '11 12:11Aangepast op 13 nov '11 15:02

Mister sneeuw met vijf keer ADHD

Auteur: Pieter van den Akker

De dagen worden korter en kouder. Ondernemend Nederland is druk in voorbereiding met activiteiten voor de wintermaanden. Vandaag deel 5 van een interviewserie: Nicky Broos van Skidôme.

Het verhaal van Nicky Broos uit Bosschenhoofd in Brabant is er een dat veel zijn collega-ondernemers zal inspireren. Broos (43) heeft in 15 jaar zijn eigen immense sneeuwattractiepark uit de grond gestampt. Zijn Skidôme in Rucphen was het eerste Nederlandse skicentrum met echte sneeuw en trekt jaarlijks tientallen duizenden bezoekers.

Zijn Skidôme meet tegenwoordig 30-duizend vierkante meter. "Tien keer zo groot als toen ik het overnam van mijn ouders in 1993. Er is wel wat gebeurd ja", zegt hij met gevoel voor understatement.

Zijn ouders openden hun skibaan in de open lucht op 5 december 1982, vertelt Broos. "Zo eentje met van die groene plastic matten." Net over de Belgische grens zag hij dat een borstelpiste was omgebouwd tot een ijsvloer. Dat wilde Broos ook: niet meer skiën op groene matten, maar op sneeuw. En dan wel chemicaliënvrij, wat in België niet zo was.

Hogedrukspuit
Broos ("succes zit vaak in simpele dingen")  kocht bij de bouwmarkt een "knoertouderwetse" hogedrukspuit, sloot die aan op de waterleiding en bevestigde de spuit meters boven de grond aan een van zijn skiliften. Wat schetste zijn verbazing toen hij de hogedrukspuit aanzette? Er dwarrelden sneeuwvlokjes naar beneden, mede dankzij de vrieskou in de hal.

Op 17 december 1995 was het zover en ging zijn verbouwde skicentrum open. Met echte sneeuw. Broos en zijn vrouw zetten in op 60 duizend bezoekersuren per jaar. "Dan zouden we een goede boterham verdienen."

Het werden er ruim 4 maal zoveel. Broos: "Het eerste jaar hadden we 261.493 bezoekersuren. Het was een drama, haha. De politie heeft wekenlang het verkeer staan regelen. Alles was te klein, op alle vlakken. Het was van een onvoorstelbare waanzin. Mensen zaten vier uur te wachten in ons restaurant om voor 17,50 gulden een uurtje naar beneden te kunnen glijden."

Krijsen en schreeuwen
Eigenlijk had Broos in de bergen geboren moeten worden. Op z'n 3e stond hij in Oostenrijk voor het eerst op de lange latten. Op de terugweg naar huis zat de kleine Nicky "krijsend, schreeuwend en jankend" in de auto. Het skivirus had hem meteen te pakken.

Veertig jaar later heeft Broos een sneeuwimperium. Skiën, snowboarden, sleeën, ijskarten en bowlen en minigolfen in een winterse setting: alles kan in zijn Skidôme. Dat is inmiddels uitgegroeid tot een heus sneeuwattractiepark.

Dat is nog lang niet alles, want daarnaast heeft Broos zijn eigen Indoor Skydivecentrum in Roosendaal, is hij VVD-gemeenteraadslid in Kruisland, doet hij veel vrijwilligerswerk en is hij voorzitter van een voetbalvereniging.

Vijfvoudig ADHD'er
Een druk baasje, kortom. Logisch voor iemand die zichzelf omschrijft als "vijfvoudig ADHD'er". Wie luistert naar de voortdurende stroom van woorden, uitgesproken met Brabantse tongval, weet genoeg. Daar spreekt een rasondernemer met een tomeloze energie.

En met geloof in eigen kunnen, vult Broos zelf aan. "Het klinkt wat arrogant, maar niemand is zo goed als ik. Dat vertrouwen moeten mensen ook hebben: geloven in jezelf. Ik hang van clichés aan elkaar. Maar het mooie van clichés is dat ze wel wáár moeten zijn, willen ze een cliché worden."

Knettergek
Zijn vrouw noemt hem geregeld "knettergek", geeft de vader van twee kinderen toe. "Dan weet ze dat ik weer een nieuw idee in mijn hoofd heb. Dan is het van: als dit niet je laatste kunstje is, dan zet ik je koffers buiten. Nee, dat maakt geen indruk, nee. Ze is minstens zo gek als ik, werkt ook keihard en is een baken voor mij."

Failliet
De zaken zijn niet altijd even soepel verlopen, zegt hij dan. Zo staken Broos en zijn vrouw in 2006 al het bij hun Skidôme verdiende geld in een tweede eigen zaak: het Indoor Skydivecentrum. "Dat liep in het begin zó beroerd dat we op een nanometer na failliet waren. Maar inmiddels draait het als een tierelier. De zaken hebben ons geen windeieren gelegd."

Broos's honger is nog altijd niet gestild. Dat kan ook niet anders voor iemand met zoveel energie en ambitie als hij. "Ik zeg niet dat ze er zeker komen, maar ik heb alweer twee nieuwe ideeën."

Rodelbaan en ijsklimwand
Hij legt uit: "Een rodelbaan over twee hallen en een ijsklimwand in de open lucht. De rodelbaan komt niet in een betonnen of metalen bak zoals je op andere plaatsen wel eens ziet. Het wordt er eentje zoals een achtbaan, een thrill-seeker. "Tok-tok-tok", over het dak heen en dan eindigend op de parkeerplaats, 750 meter lang."

Maar voor het zover is, kunnen Broos en zijn 175 man personeel de borst natmaken voor de kerstvakantie, de drukste weken van het jaar. "Zodra de klok is teruggezet, verandert er iets in de psyche van mensen."

Elfstedentocht
Broos heeft goede hoop op een mooi winterseizoen. Dat zou goed van pas komen na twee mindere seizoen achter elkaar. "De laatste jaren hebben we veel last van het weerbericht. In Oostenrijk zijn ze aan kou gewend, maar als bij ons een keer het woord ijzel valt, gaat alles plat. We hebben echt een haat-liefdeverhouding met de winter. Want als het twee nachten vriest, schreeuwen we wel weer om een Elfstedentocht."

Het is altijd weer hopen dat zijn gasten ook in een strenge winter de weg op durven. Maar valt dat nou tegen, dan gaat Broos niet zitten kniezen. Zo kwam hij een aantal jaar geleden in actie toen hij merkte dat mensen schrokken van een aangekondigde najaarsstorm.

Aandacht op tv
"Ik heb mijn mensen gezegd dat ze alle nieuwsprogramma's op tv moesten afbellen om te vragen of die journalisten een idee hadden van wat windkracht 11 nou eigenlijk is. We hebben ze toen allemaal langsgehad: Hart van Nederland, RTL, NOS, noem maar op. Dan laat ik de windtunnel graag een half uurtje op volle kracht draaien zonder dat ervoor wordt betaald. Zo'n investering verdient zichzelf wel terug als je op tv langskomt. Weet je wat het is? De kansen zíjn er. En een echte ondernemer moet die gewoon grijpen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen