Sport18 dec '11 16:46Aangepast op 18 dec '11 17:01

Koploper AZ verliest van NAC

Auteur: BNR Webredactie

AZ heeft ook in de laatste competitiewedstrijd van 2011 punten verspeeld. De Alkmaarders verloren in Breda met 2-1, dankzij een late treffer van NAC-speler Milano Koenders.

In december haalde de stagnerende lijstaanvoerder slechts 4 punten uit vier competitieduels.

AZ trad met drie wijzigingen aan in vergelijking met de voorgaande thuiswedstrijd tegen Metalist Charkov (1-1) voor de Europa League. Charlison Benschop verving voorin de zieke Roy Beerens, Ragnar Klavan nam achterin de plaats in van de gepasseerde Nick Viergever. Vleugelspits Brett Holman, donderdag nog invaller wegens een lichte blessure, was ten koste van Johann Berg Gudmundsson weer basisspeler.

AZ de betere ploeg
AZ was vanaf de eerste minuut de betere ploeg in Breda. De soepel combinerende brigade van Verbeek verzuimde evenwel het technische surplus in de stand uit te drukken. Te vaak ging het mis in de eindfase van een vloeiende aanval, meestal met spelmaker Adam Maher en gangmaker Holman in een hoofdrol.

Af en toe liet het behoudende NAC zich gelden. Zoals na ruim een half uur, toen Anthony Lurling een foutje van Etiënne Reijnen afstrafte met een meesterlijk boogballetje over doelman Esteban, 1-0. Het was feitelijk de enige kans voor de thuisploeg voor de rust.

Bij AZ waren Benschop (redding doelman Jelle ten Rouwelaar), Rasmus Elm (paal) en Simon Poulsen (opnieuw Ten Rouwelaar) in de eerste helft dicht bij een doelpunt. Op slag van rust kwam Holman met een perfecte voetbeweging uit een hoekschop alsnog tot scoren, 1-1. Er werd niet eens meer afgetrapt.

Tweede helft
Met Alex Schalk en Ömer Bayram (voor Florian Jozefzoon en Santi Kolk) hoopte NAC-trainer John Karelse na de pauze op meer aanvalskracht in zijn ploeg. AZ, met competitiedebutant Fernando Lewis voor Jozy Altidore, bleef evenwel de wedstrijd domineren. Holman verzuimde in een riante positie, vlak voor het doel met Ten Rouwelaar uit positie, zijn ploeg op voorsprong te brengen.

De Australiër liet in de 72e minuut nog een grote kans liggen (ingreep Ten Rouwelaar). Uitgerekend Milano Koenders, de huurling van AZ, velde het verrassende vonnis in de laatste minuut van de normale speeltijd.

Gerelateerde artikelen