Sport13 aug '12 06:47Aangepast op 13 aug '12 07:37

Spelen afgesloten met spektakel

Auteur: Marjan van den Berg

In het Olympisch Stadion in Londen zijn zijn 80.000 toeschouwers zondagavond getrakteerd op een sluitingsceremonie met veel dans, theater en muziek.

Op het middenterrein in het stadion waren belangrijke gebouwen uit het centrum van Londen nagebouwd, zoals Big Ben, de Tower Bridge en het reuzenrad The London Eye.

Optredens waren er van zangeres Emeli Sandé, Madness, Pet Shop Boys, George Michael, Spice Girls en Ray Davies, zanger van The Kinks.

De parade van de deelnemende landen en sporters ging een stuk vlugger dan tijdens de opening. Na alle vlaggendragers volgden snel de overige sporters, die al zingend en feestend het stadion betraden. Ranomi Kromowidjojo was de Nederlandse vlaggendraagster.

Een indrukwekkend eerbetoon aan ex-Beatle John Lennon was een van de hoogtepunten in het tweede gedeelte van de avond. Terwijl het nummer 'Imagine' uit de speakers klonk, werd in het midden van het stadion het gezicht van Lennon (gevormd door een grote groep mensen) uitgebeeld. Brian May en Roger Taylor, gitarist en drummer van Queen, brachten samen met zangeres Jessie J het bekende nummer 'We will rock you'.

Na de vlagoverdracht met IOC-voorzitter Jacques Rogge tussen de burgemeesters van Londen en Rio de Janeiro, de locatie voor de Spelen van 2016, en de opkomst van het Braziliaanse boegbeeld Pelé, sloten Sebastian Coe, hoofd van het organisatiecomité LOCOG, en Rogge de Spelen af.

Daarna volgden nog optredens van Take That en The Who.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen