Sport15 apr '12 16:58Aangepast op 15 apr '12 18:30

Gasparotto wint Amstel Gold Race [Update]

Auteur: Fleur de Bruijn

Met een hele kleine voorsprong heeft de Italiaanse wielrenner Enrico Gasparotto de Amstel God race gewonnen.

De renner van Astana hield in de sprint bergop de Belg Jelle Vanendert en de Slowaak Peter Sagan achter zich. De Spanjaard Oscar Freire verraste met een aanval binnen de laatste tien kilometer.

Aan de voet van de Cauberg leidde Freire, oud-renner van Rabobank, nog. Niki Terpstra probeerde het gat te dichten, maar viel in de klim stil. "Bij een sprint op de Cauberg doe ik toch niet mee, dus ik dacht: ik probeer het gewoon. Wie weet kom ik nog bij Freire. Maar helaas lukte dat niet.''

Grote zege
Freire hield het vol tot 100 meter voor de streep, maar belandde uiteindelijk net naast het podium. Voor de 30-jarige Gasparotto was de winst in de Gold Race zijn grootste succes tot dusverre.

"Na het Italiaanse kampioenschap is dit weer een heel grote overwinning voor mij,'' zei  Gasparotto na zijn zege. Volgens de renner van Astana ging hij in de laatste meters eigenlijk te vroeg de sprint aan.

"Maar ik ben de hele race geconcentreerd gebleven en mijn teamgenoten hebben het heel goed gedaan. Ze bleven de hele dag bij mij.''

Koud weer
De Nederlander Niki Terpstra zei dat het koude weer zondag een grote rol in de Amstel Gold Race speelde. "Die kou put je uit'', stelde Terpstra.

"Het is toch een wedstrijd van 255 kilometer. Dat vreet energie en je wordt er loom van. Daarom bleef de koers ook lang gesloten.''

Slecht dag Nederland
Het optreden van de Nederlandse ploegen was flets. Bauke Mollema (Rabobank) werd de beste Nederlander: tiende.

Tegen de NOS zei Michael Boogerd dat deze Amstel Gold Race voor Nederlandse renners waarschijnlijk ' de slechtste in de historie' was.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen