Sport2 mei '12 21:50Aangepast op 3 mei '12 09:38

Ajax landskampioen [Interviews]

Auteur: Fleur de Bruijn

Een verrassing was het niet, maar het feest was er niet minder om: Ajax werd woensdag voor de 31e keer landskampioen door VVV met 2-0 te verslaan. BNR was in de ArenA.

In een uitzinnige ArenA heeft Jan Vertonghen woensdagavond de schaal voor de 31e landstitel van zijn club in ontvangst genomen. De aanvoerder kreeg het zilverwerk uit handen van 'mister Ajax' Sjaak Swart.

Ook Maarten Stekelenburg, oud-doelman van de Amsterdamse club, was aanwezig bij de uitreiking. "Kampioenen, kampioenen'', zongen de ruim 50.000 gelukkige toeschouwers in de ArenA voordat volkszanger Peter Beense het 'We are the champions' inzette. De spelers liepen vervolgens een ereronde en lieten zich uitgebreid toejuichen.

Kolkende ArenA
Ajax liet uiteindelijk niet de monsteroverwinning noteren waar iedereen bij de Amsterdamse club vooraf op hoopte, maar dat mocht de pret niet drukken in de sfeervolle ArenA. De fans in het uitverkochte stadion vierden het kampioenschap uitbundig. Ze wilden weten dat misschien wel het meest bewogen seizoen uit de clubgeschiedenis toch nog met een hoofdprijs werd afgesloten.

De spelers genoten zichtbaar van de ambiance. In alle ijver om een grote uitslag neer te zetten, liepen ze zichzelf ook regelmatig voorbij. De thuisclub begon furieus, met als logisch gevolg de openingstreffer van Siem de Jong na 8 minuten. Vervolgens speelden iets te veel pupillen van trainer Frank de Boer hun eigen wedstrijd.

Zo had het er veel van weg dat Jan Vertonghen zich had voorgenomen om in waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd in de ArenA te scoren. De Belg, die in de belangstelling staat van onder meer Tottenham Hotspur, schoot in het eerste kwartier tweemaal op de paal. Hoe vaak hij daarna ook de aanval zocht, een doelpunt leverde het niet op.

André Ooijer
De Jong scoorde wel, in de 58e minuut zelfs voor de tweede keer (2-0). Met dertien competitietreffers mag hij zich nu alleen clubtopscorer noemen. Trainer De Boer gunde André Ooijer vlak na de tweede treffer een invalbeurt. De verdediger neemt komende week afscheid van een loopbaan die hem 7 landstitels (5 met PSV en 2 met Ajax) opleverde. Ook Kolbeinn Sigthorsson en Eyong Enoh kregen nog speeltijd.

Het publiek vond het allemaal best: "Wij zijn kampioen'', galmde het onophoudelijk door de ArenA. Vooral coach De Boer kreeg veel lof toegezwaaid. Hij hield het hoofd koel terwijl Johan Cruijff en Louis van Gaal een hevige machtsstrijd uitvochten. Het leverde hem de tweede landstitel op.

Frank de Boer
Met een oerkreet en een klein vreugdedansje vierde trainer Frank de Boer woensdagavond zijn tweede landstitel als trainer van Ajax. "Voor de supporters was dat dertigste kampioenschap van vorig jaar speciaal'', zei hij na een douche van champagne. "Die derde ster, daar waren we zo aan toe. Maar ik vind deze misschien nog wel mooier.''

De Boer: "Er is zo veel gebeurd dit seizoen. We hadden veel blessures en het was in bestuurlijk opzicht erg onrustig. Het kwam niet aanwaaien, maar we zijn trouw aan onze visie gebleven. En dan komt het vanzelf goed. Dat zie je maar weer.''

"Het was niet moeilijk om onze eigen lijn te volgen'', vervolgde De Boer terwijl de fans in de uitverkochte ArenA zijn naam scandeerden. "We wisten namelijk dat ons plan uiteindelijk het juiste was. Natuurlijk stonden we op een gegeven moment dertien punten achter op AZ. PSV had geloof ik ook elf punten meer. Maar we zijn uiteindelijk wel aan het voetballen gekomen.''

Frank de Boer is nog geen 17 maanden in dienst als hoofdtrainer van Ajax en viert al zijn tweede landstitel. De voormalig rechterhand van bondscoach Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal weet hoe het is om met de Amsterdamse club feest te vieren. Als voetballer werd de inmiddels 41-jarige De Boer met Ajax kampioen in 1990, 1994, 1995, 1996 en 1998. Hij won met Ajax ook de Champions League (1995) en de UEFA Cup (1992).


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen