Sport30 mei '12 13:45

Nederlandse trainers veroveren België

Auteur: Pieter van den Akker

Met de nieuwe baan van John van den Brom, die Vitesse inruilt voor Anderlecht, is het gezelschap Nederlandse coaches in België weer uitgebreid. De teller staat nu op 6. Wat moeten de Belgen toch met al die Nederlanders?

"Laten we hopen dat ze ons voetbal beter maken, want dat moet toch de bedoeling zijn", antwoordde Frank Depoorter, chef-sport van Het Laatste Nieuws, woensdag op BNR.

Van den Brom tekent woensdagmiddag een contract bij de Brusselse kampioen van België, weet ook Depoorter. Van den Brom voegt zich met zijn verhuizing naar onze zuiderburen in het rijtje met Ron Jans (Standard Luik), Mario Been (Racing Genk), Adrie Koster (Beerschot), Dennis van Wijk (Charleroi) en de tot Belg genaturaliseerde Nederlander Harm van Veldhoven (KV Mechelen).

Frank Depoorter op de vraag waarom Nederlandse trainers zo in trek zijn: "Ik denk dat het een combinatie van factoren is. Er zit altijd een stukje toeval in. Maar ik denk toch ook wel dat het aanvallende voetbal dat in Nederland gepredikt wordt een voorbeeld is voor het Belgische voetbal, dat van nature een stuk behoudender in elkaar zit. Daar willen ze met Nederlandse trainers verandering in brengen."

Verlegen
Jan Mulder merkte eens op dat Belgische voetballers verlegen zijn. Of Depoorter denkt dat die verlegenheid wordt aangepakt door onze landgenoten? "Ik denk dat de huidige generatie Belgische voetballers heel mondig is. Dat is niet zozeer het probleem. Maar ik denk wel dat de voetbalcultuur ietsje voorzichtiger is. We zijn al een hele tijd verstoken van succes, zowel met de nationale ploeg als met de clubteams. En ik denk dat het succes van het Oranje-elftal op EK's en WK's - maar ook het aanvallende voetbal van de clubteams - toch wel indruk maakt en ik denk dat het minder met verlegenheid te maken heeft alswel met voetbalcultuur."

Gouden generatie
Depoorter gelooft niet dat juist het aantrekken van Nederlandse trainers tot meer succes voor de Rode Duivels zal leiden. "Daar zal nooit een rechtstreekse link voor zijn, want al onze internationals spelen in het buitenland. Bij Chelsea spelen er inmiddels vier, bij Atletico Madrid en noem maar op. We hebben een gouden generatie, maar niemand van die jongens speelt in België, dus dat zal geen impact hebben op de nationale ploeg, denk ik."

Klik hier om te luisteren naar het interview met Frank Depoorter, chef-sport van Het Laatste Nieuws.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen