Sport12 mei '12 10:27Aangepast op 12 mei '12 15:53

Surfen op golf van 24 meter [video]

Auteur: Melvin Captein

Je kunt het doen om te ontspannen, maar je kunt ook je naam in het Guiness Book of Records surfen. Garrett McNamara uit Hawaii is de nieuwe wereldrecordhouder surfen op de hoogste golf.

De 44-jarige McNamara besteeg in november een golf van 24 meter. Ter vergelijking: dat is even hoog als de gevel van Buckingham Palace. Tijdens zijn hoogtetour balanceerde hij 30 centimeter hoger dan de vorige recordhouder.

McNamara deed naar eigen zeggen niet eens een recordpoging. Hij kwam voor de kust bij Nazare in Portugal 'per ongeluk' op de golf terecht.

Watermuur
Hij had vervolgens het geluk dat zijn tocht op de golf werd vastgelegd. Dat gaf het comité dat de wereldrecords de kans de hoogte van de watermuur vast te leggen.

McNamara was niet op jacht naar erkenning, zegt hij. ''Ik hou gewoon heel erg van surfen.''

Gevuld zwembad
Stephan van den Berg, oud Olympisch- en wereldkampioen windsurfen, reageerde tegenover BNR's Harmke Pijpers. "Er hangt een compleet gevuld zwembad bovenop je hoofd. Je moet dus wel weten wat je doet."

Volgens hem is het een kwestie van geluk om zo'n record neer te zetten, maar moet je je ook wel degelijk voorbereiden. "En dan vooral voorbereiden op een mislukking. Als het mis gaat, moet je de conditie en kracht hebben om zeker vier tot vijf minuten op de zeebodem te blijven zitten. Als je dat niet hebt, overleef je dit simpelweg niet."

Bekijk McNamara's recordpoging:


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen