Sport7 mrt '12 15:42Aangepast op 7 mrt '12 16:50

Smolarek en andere culthelden uit den vreemde [video]

Auteur: Pieter van den Akker

Met Wlodi Smolarek (54) is een van de meest kleurrijke buitenlandse aanvallers die in de Eredivisie speelden, heengegaan. Vijf andere tijdgenoten die als vreemdeling furore maakten op de Nederlandse velden.

Prince Polley
Prince Polley

Eind jaren tachtig en begin jaren negentig hadden verschillende Nederlandse clubs een buitenlandse cultheld in de selectie. Met de dood van Smolarek , oud-speler van FC Utrecht ('88-'90) en Feyenoord ('90-'96), gaan onze gedachten terug naar de volgende smaakmakers:

Prince Polley (Ghana), scoorde in ons land voor Sparta, FC Twente, SC Heerenveen en Excelsior. 'Vreemde vogel', zo vond Jan van Halst. "Elke aanwijzing van trainer en speler werd met zijn typerende lach instemmend ontvangen. Waarna hij doodleuk weer finaal de verkeerde kant op liep. Vlak voordat de situatie onhoudbaar werd, schoot hij er in één wedstrijd even drie in. Waren wij weer stil."

Milko Djurovski (Macedonië), kreeg de bijnaam rookmagiër, vanwege de sigaretten die hij voor de wedstrijd nog gauw rookte. Speelde voor FC Groningen en Cambuur.

Romario da Souza Faria (Braziliië), was af en toe 'een beetje moe', maar legde bij PSV met zijn goals de basis voor zijn indrukwekkende carrière.

Jozsef Kiprich (Hongarije), 'de tovenaar van Tatabanya'. Slungelige, maar handige spits die al gauw de held van De Kuip werd.

Mike Obiku (Nigeria), nog zo'n cultheld bij Feyenoord. Scoorde ooit de winnende uit bij Ajax. Staat nog steeds bekend als de man die graag in de hekken klom.

En dan hebben we het nog niet gehad over Rodion Camataru, Stanislav Griga, Marian Damaschin, David Loggie, Dave Mitchell en Nwankwo Kanu. Al met al een mooi rijtje namen, waar de naam van Wlodi Smolarek met recht tussen staat.

Minuut stilte
Zijn oude werkgevers FC Utrecht en Feyenoord staan zondag stil bij zijn dood. Voorafgaand aan de wedstrijd tussenbeide teams wordt de Pool met een minuut stilte herdacht.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen