Sport20 jun '11 14:47

Gesink, Gesink en nog eens Gesink

Auteur: Pieter van den Akker

Robert Gesink, Robert Gesink en nog eens Robert Gesink. Zo is de tactiek van de Rabobank bij de komende Tour de France het best te omschrijven. Alles bij de Nederlandse wielerploeg draait vanaf zaterdag 2 juli om de kopman.

Gesink, vorig jaar zesde in de Tour, krijgt alle hulp om een gooi te doen naar het podium. De Rabobank start in de Vendée met een formatie die hem in staat moet stellen zijn doel te bereiken. Naast Gesink komen de Nederlanders Bauke Mollema, Laurens ten Dam, Lars Boom en Maarten Tjallingii, de Duitser Grischa Niermann en de Spanjaarden Juanma Garate, Luis Léon Sanchez en Carlos Barredo aan de start.
Breukink: heftige concurrentie
"We gaan met een absolute kopman naar de Tour", zei technisch directeur Erik Breukink maandag over de teamsamenstelling. "Rond Robert hebben we een evenwichtig team samengesteld. Met hem proberen we dicht bij het podium te komen, ondanks de heftige concurrentie."
De mening van Gesink, die vorig jaar het kopmanschap met de inmiddels vertrokken Denis Mentsjov deelde, telde ook mee bij het aanwijzen van de tourploeg. Gesink krijgt vooral renners met klimcapaciteiten mee. De renner uit Varsseveld kan in de bergen rekenen op de steun van Mollema, Ten Dam, Garate, Sanchez en Barredo. Boom en Tjallingii zijn renners van het tempowerk.
Gesink: goed in zware bergritten
Gesink testte zich in het Critérium du Dauphiné, waarin ook de tijdrit in Grenoble uit het tourschema was opgenomen. In het slotweekeinde liet hij zich gelden in de twee zware bergritten. Daarna verkende hij de Alpencols uit het tourschema. "Het is in de Dauphiné gelopen zoals we hoopten'', aldus Gesink, die zich in de voorbereidingskoers op de Tour niet druk maakte om het algemeen klassement.
"In de zware bergritten was ik goed. Oké, Joaquin Rodriguez was niet bij te benen maar die kwam in topvorm uit de Giro d'Italia. Wij waren in opbouw naar de Tour. Die bergritten gaven mij zonder meer veel vertrouwen'', gaf Gesink maandag aan.
Niets aan toeval overlaten
Dat hij daags na de Dauphiné de Alpen introk om de bergritten uit de slotweek van de Tour te bekijken, was nuttig. "We willen niets aan het toeval overlaten.'' Mollema en Ten Dam bewezen in de Ronde van Zwitserland dat het met hun vorm wel goed zit. Tijdritspecialist Boom onderscheidde zich in de Dauphiné met een zege in de proloog.

Gerelateerde artikelen