Sport13 mei '11 14:13

UCI hield Mentsjov in de gaten

Auteur: Pieter van den Akker

Denis Mentsjov was vorig jaar een van de renners in de Ronde van Frankrijk die door de internationale wielrenunie UCI met extra aandacht werd gevolgd vanwege dopingverdenkingen. Dat blijkt uit een uitgelekte lijst die vrijdag is gepubliceerd door de Franse sportkrant L'Equipe.

De UCI had alle tourdeelnemers op basis van hun biologisch paspoort voor de start in Rotterdam ingeschaald op een schaal van nul tot tien. Bij een nulscore (onder anderen Fabian Cancellara, Lars Boom, Koos Moerenhout en Niki Terpstra) was een renner absoluut niet verdacht. Een score van tien betekende dat de desbetreffende renner sterk in de gaten werd gehouden. In die laatste categorie bevonden zich twee renners: de Spanjaard Carlos Barredo (inmiddels Rabobank) en de Oekraïner Jaroslav Popovitsj.
Belg Van den Broeck redelijk verdacht
Mentsjov, derde in het eindklassement en vorig jaar nog rijdend voor Rabobank, scoorde als enige renner een negen. Van de toppers in het eindklassement was verder de Belg Jurgen van den Broeck met een score van acht 'redelijk' verdacht. Tourwinnaar Alberto Contador, in de Tour betrapt op het gebruik van clenbuterol, kreeg het cijfer vijf achter zijn naam, net als de Nederlander Karsten Kroon. Vrijwel vrij van verdenking waren Bram Tankink (cijfer twee), Robert Gesink, Martijn Maaskant en Maarten Tjallingii (allen één).
Geen opschudding bij Raboploeg
De lijst leidde bij de Raboploeg niet tot opschudding. "Bij de Tour en andere wedstrijden controleren wij onze renners zelf. Op geen enkel moment is er reden geweest om te twijfelen aan hun integriteit'', liet een woordvoerder vrijdag weten. De ploeg staat continu in contact met de UCI. "Ook zij hebben geen signalen afgegeven dat er reden tot twijfel zou zijn. Onze ploeg staat voor schone en eerlijke sport. We doen er alles aan om de juiste renners te selecteren en ze op de juiste manier te begeleiden en controleren.''
UCI niet blij met publicatie
De UCI was niet blij met de publicatie in L'Equipe. "De UCI betreurt het dat dit document in handen van buitenstaanders is gekomen. Het is slechts een gereedschap waarmee de antidopingservice haar activiteiten organiseert'', liet de wielerbond weten. "Dit document was bestemd voor UCI-officials en onafhankelijke experts van het wereldantidopingbureau WADA. Deze lek vraagt om een serieus intern onderzoek.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen