Sport10 jun '11 18:47

De weesjes van het voetballand

Auteur: Pieter van den Akker

Betonnen staantribunes, de geur van hamburgers en broodjes worst en plassen tegen de muur. Vóór de komst van de hypermoderne multifunctionele voetbaltempels hing in veel Nederlands stadions dezelfde sfeer. Op de Wageningse Berg, het stadion van FC Wageningen, is de geur van verschraald bier al lang verdreven. FC Wageningen speelde er in 1992 haar allerlaatste wedstrijd. De tand des tijds heeft er flink huisgehouden, maar voor de voetballiefhebber met gevoel voor nostalgie is een bezoekje aan 'De Berg' de moeite waard. Het is flink toegetakeld, maar het bestaat nog steeds.

Plastic zitkuipjes waarvan de helft is afgebroken, reclameborden met afgebladderde verf en mos dat zich door de spleten in de stenen tribunes heeft gewrongen. Op een door de zon gebleekt stoeltje op de zittribune staat 'serveer erelede' waar ooit 'gereserveerd ereleden' viel te lezen. Herinneringen genoeg aan de tijd dat hier profvoetbal werd gespeeld door de plaatselijke helden.

Dan naar Roosendaal, waar in 2000 op het industrieterrein de Borchwerf het nieuwe stadion van RBC uit de grond werd gestampt. De tijd dat de naam RBC-stadion voor de hand lag, was al voorbij. Het RBC-onderkomen werd Vast & Goed gedoopt en kreeg later de namen Rosada- en MariFlex-stadion. Elf jaar later is het faillisement van RBC uitgesproken. Resultaat: een stadion zonder voetbalclub.

MariFlex-stadion maakt niets los
Grote vraag is wat er met het MariFlex gaat gebeuren, weet ook Tijs Tummers, schrijver van het boek Architectuur aan de zijlijn. In Tummers, werkzaam bij de internationale federatie van profvoetballers Fifpro en voetbalnostalgicus, maakt het nieuwe RBC-stadion niets los. "Dat stadion is nog maar tien jaar oud", legt hij uit. "Ik denk dat zelfs de meest verstokte RBC-fan er geen speciale gevoelens bij heeft."

Zou RBC of de gemeente Roosendaal Tummers om advies vragen, zou hij zeggen: tegen de grond ermee. "Er zouden amateurs kunnen gaan spelen, maar het stadion ligt heel dichtbij het station. Voor zover ik weet voor Roosendaalse begrippen geen A-locatie. En ik denk dat het voor amateurs veel te duur is om daar te gaan spelen."
Tummers ziet geen andere bestemming voor het MariFlex-stadion. "Alleen de grond is interessant, het gebouw zelf niet", zegt hij over het stadion dat volgens deskundigen ongeveer vier miljoen euro waard zou zijn.

Geef stadion terug aan de natuur
Terug naar de Wageningse Berg, dat midden in de natuur ligt, vertelt Tineke Hofman. Zij is bestuurslid van de Stichting Future Center Wageningen. De stichting ontplooide in 2003 de eerste initiatieven voor de herbestemming van het Wageningse stadion. "Een unieke plek voor Wageningen en de regio", zegt Hofman. "Er is in de loop der jaren veel over gesteggeld. De meningen waren verdeeld. Er waren mensen die zeiden: geef die plek terug aan de natuur. Maar er was ook een heel sterk sentiment over de historie. Het stadion vormt een belangrijk deel uit de plaatselijke geschiedenis."