Sport3 mrt '12 16:03Aangepast op 3 mrt '12 17:43

Wüst eerste, Mulder tweede

Auteur: Bart Tuinman

Ireen Wüst heeft zaterdag de wereldbekerwedstrijd over 1500 meter in Heerenveen gewonnen. Michel Mulder werd tweede op de 500 meter bij de wedstrijden in Thialf.

Wüst
De schaatsster van TVM noteerde een tijd van 1.56,01 en troefde daarmee in een rechtstreeks duel Marrit Leenstra af: 1.57,35. Ook het brons ging naar een Nederlandse: Diane Valkenburg werd met een tijd van 1.58,05 derde.

Kwalificatie
Dankzij deze prestaties kwalificeerden Wüst en Leenstra zich tevens voor de WK afstanden op deze afstand.

Mulder
Michel Mulder veroverde het zilver op de 500 meter in een tijd van 35,12 seconden en moest alleen de Amerikaan Tucker Fredricks voor zich dulden: 35,05. Het brons ging naar de Japanner Joji Kato, die na 35,16 finishte.

Kwalificatie
Michel Mulder toonde zich met deze tijd de rapste Nederlander bij de twee 500 meters die tijdens de World Cup-wedstrijden werden verreden en verzekerde zich zodoende van een ticket voor de WK afstanden.

Tweeling
Tweelingbroer Ronald Mulder volbracht de afstand in 35,26 en werd daarmee achtste. Hij bleef zodoende Hein Otterspeer (9e in 35,28) nipt voor. Jan Smeekens kon net als vrijdag niet overtuigen. De Controlsprinter eindigde als 11e. Jesper Hospes werd 19e met een tijd van 35,88.

Van Deutekom stopt
Paulien van Deutekom stopt per direct met schaatsen. Dat heeft de 31-jarige Zuid-Hollandse zaterdag besloten na haar desastreuze optreden bij de wereldbekerwedstrijd over 1500 meter. De rijdster liet de klok stoppen na 2.02,80 en werd daarmee slechts 16e. Van Deutekom wist al langere tijd haar 'oude' niveau niet meer te bereiken.

Van Deutekom kende haar hoogtepunt in 2008, toen ze wereldkampioene allround werd. In dat jaar veroverde ze ook zilver bij de WK afstanden op de 1500 en 3000 meter.

Tuitert
De schaatsbond KNSB wilde zaterdag niet definitief uitsluiten dat Mark Tuitert zich alsnog via een achterdeur kan plaatsen voor de WK afstanden. Directeur Sport Arie Koops vertelde dat een rijder die zich niet tijdens de Schaatsweek voor de tweede seizoenshelft had geplaatst, “in principe” niet kan deelnemen aan de mondiale titelstrijd, maar wilde toch eerst de resultaten van de World Cup-finale in Berlijn afwachten.

Gemist
Olympisch kampioen Tuitert had kwalificatie voor de WB-wedstrijden gemist, maar mag volgende week tijdens de World Cup-finale in Berlijn toch starten omdat maar drie Nederlanders aan de eisen van de internationale bond ISU hebben voldaan.

Mocht de geboren Holtenaar in de Duitse stad de beste tijd van de oranje-rijders noteren, dan heeft hij formeel aan de selectie-eisen voor de WK voldaan. Tenminste, wanneer de schaatsbond niet halsstarrig vasthoudt aan de regel dat een schaatser alleen aan de WK afstanden mag deelnemen, indien hij zich via de Schaatsweek heeft geplaatst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen