Sport13 mrt '12 15:04Aangepast op 13 mrt '12 17:10

'Ik wil gewoon voetballen' [video]

Auteur: Pieter van den Akker

Voor sommige spelers is voetbal meer dan alleen maar werk. En als dat je wordt afgenomen, dan word je emotioneel.

Voor sommige profvoetballers breken spannende weken aan. Clubs zijn namelijk verplicht om hun spelers voor het einde van deze maand duidelijkheid te geven over hun toekomst. Een aantal spelers met een aflopend contract krijgt daarom een ontslagbrief op de deurmat.

Ontslagbrief
En als voetbal je werk is, en je ook nog eens héél veel van je werk houdt, dan valt zo'n brief je zwaar. Bijvoorbeeld bij de 37-jarige Mark de Vries van Cambuur Leeuwarden, die de brief een paar dagen terug ontving.

Tranen
Op de video is te zien hoe aangeslagen de routinier van de Friese club is door de beslissing van zijn werkgever om zijn contract niet te verlengen. De Vries krijgt het tijdens het gesprek zo zwaar dat hij zijn tranen niet kan bedwingen.

Een voetballer in hart en nieren, dat is wel duidelijk. Het is voor de Cambuur-spits dan ook te hopen dat hij een nieuwe club vindt. Aan liefde voor zijn vak in ieder geval geen gebrek bij De Vries.

Begeleiding voor werkloze voetballers
Danny Hesp, voorzitter van de spelersvakbond VVCS, helpt spelers die geen club meer hebben aan een nieuwe club. "Wij kunnen ze begeleiden in het vinden van een nieuwe club en ze bijstaan in de sollicitatieprocedure en de aanvraag van een WW-uitkering en zelfs met het vinden van een nieuwe baan buiten het voetbal."

Maar dat is wel een uitdaging, want voetballers zijn hun hele carrière bezig geweest met de leren bal, en niet direct met het behalen van diploma's. "Je ziet wel dat zij meer moeite hebben om na hun carrière een geschikte baan te vinden. Wij ondersteunen ze wel daarbij."

Team VVCS
Maar voor de spelers die toch willen blijven voetballen heeft de VVCS in 2004 een team opgericht waar spelers zonder contract zich toch nog in de kijker kunnen spelen bij clubs. Hesp: "Elk jaar hebben wij weer een aantal spelers die via dat team in Nederland proberen een nieuwe club te vinden. De jongens komen wel treurig binnen. Want je doet het liefst niet mee in dat team. Maar hoe meer wedstrijden we spelen en beter, krijgen ze weer zin om te voetballen. Toch blijkt dat veel spelers een nieuwe werkgever vinden."

Terugdraaien
Voor De Vries hoeft het niet per se zover te komen, zegt Hesp. "De club kan dit terugdraaien. Ze hebben de ontslagbrief gestuurd omdat ze op dit moment van mening zijn dat ze hem volgend jaar niet meer kunnen gebruiken. Maar het kan best zijn dat als hij heel goed functioneert dat men op die beslissing terugkomt en toch weer met hem in onderhandeling gaan voor een nieuwe overeenkomst."

Gerelateerde artikelen