Sport25 jun '12 09:03

Rus in actie op openingsdag Wimbledon

Auteur: Anne-Greet Haars

De beste tennissers van de wereld strijden vanaf vandaag om de belangrijkste prijs van het jaar: de titel op Wimbledon. Arantxa Rus zorgt maandag voor de Nederlandse inbreng.

Tenniscommentator Ted van der Meer denkt dat Robin Haase de grootste kans maakt van de Nederlanders. “Haase heeft een goede record op Wimbledon. Hij heeft wel slecht geloot tegen de Argentijn Juan Martin del Potro (nummer negen van de wereld, red.), maar ik denk dat hij best een 30 procent kans heeft om te winnen.”

Arantxa Rus
“Arantxa Rus is een typische speelster met veel topspin ballen, maar die komen niet door op gras. Ze moet het hebben van hardcourt en gravel. Ze speelt wel tegen een onbekende Japanse, Misaki Doi. Misschien kan die er niks van: dan heeft ze geluk en haalt ze de tweede ronde wel”, zegt Van der Meer.

Tragere banen
“Vroeger werden bijna altijd ‘serve-en-volley’-spelers kampioen op Wimbledon. Maar de organisatie wilde het speelveld iets gelijker maken. Daarvoor zijn de grasbanen iets langzamer gemaakt en de ballen wat zwaarder. Spelers die meer van achteruit spelen hebben meer kans hierdoor”, legt Van der Meer uit.

"Wat altijd een rol speelt op het toernooi is het weer. Als het een warm wordt, dan worden de banen sneller. Dan heeft Federer meer kans dan Djokovic of Nadal."

Winnaars
Van der Meer denkt dat Federer een goede kans maakt om te winnen. “Het is heel lastig om het toernooi te winnen, maar nog moeilijker om als titelverdediger terug te komen. Djokovic is aantoonbaar minder goed in vorm dan vorig jaar en Federer heeft niks te verliezen. Ik vind dat hij nu goed speelt en goede kans heeft om te gaan winnen.”

Bij de vrouwen denkt Van der Meer dat Sharapova, nummer één van de wereld, gaat winnen. “De andere optie is Serena Williams. Als ze doorkomt tot de finale, dan wordt het een mentale strijd en daar zijn de Williams-zusjes enorm goed in.”

Tijd
Rus komt in actie op baan 17. Er speelt één wedstrijd voor haar op deze baan. Die begint om 11:30.

Gerelateerde artikelen