Sport27 nov '12 06:32

Van lachertje tot titelkandidaat

Auteur: Anne-Greet Haars

Vitesse-trainer Fred Rutten durft het nog niet uit te spreken, maar de rest is het erover eens: in Arnhem zijn ze een serieuze titelkandidaat.

Na 14 speelronden staat Vitesse op een gedeelde tweede plek, en won het alle uitwedstrijden. Ook op bezoek bij Ajax en PSV gingen de Arnhemmers er met 3 punten vandoor.

Merab Jordania
16 augustus is voor Vitesse-supporters tegenwoordig een feestdag. Want op die dag in 2010 presenteerde Merab Jordania zich als de nieuwe eigenaar. En meteen ging het roer om, want Vitesse ging vanaf dat moment voor de landstitel.

En daar lachten we om, vertelt BNR’s sportredacteur Corné Hendriks. Maar na 14 speelrondes is Vitesse gewoon kandidaat, toch? “In Arnhem zijn ze vrij realistisch. Ik geloof niet dat er echt veel mensen zijn die nu al geloven dat ze landskampioen worden”, zegt Vitesse-wachter Marcel van Roosmalen.

Ook de voorzitter van de supportersvereniging, Stef ten Thij, durft nog niet aan de titel te denken. Maar hij is wel ontzettend blij met de ontwikkeling die de club doormaakt. “Wat veel belangrijker is voor de supporters – en dat hoor ik steeds meer om me heen – is dat we al trots waren op onze club, maar dat zijn we nu helemaal.”

Bony
En natuurlijk is eigenaar Jordania daar belangrijk in. Maar als je het nu over Vitesse hebt, dan heb je het toch al gauw over de spits Wilfred Bony. Al 15 keer schoot hij raak dit seizoen: de topschutter van de Eredivisie. “Wat ik waardeer in Bony is dat hij altijd zegt dat hij een broodvoetballer is. Bony loopt niet het logo van onze club te kussen, maar zegt gewoon dat hij hier z’n geld verdient met doelpunten maken en als hij ergens anders beter kan, dan gaat hij ergens anders heen.”

Clubvoetballers
De supportersvereniging is duidelijk: zonder geld, geen succes. En als dat ten koste gaat van echte clubvoetballers, dan is dat zo. “Ik denk dat voor de meeste supporters dat als we moeten kiezen tussen een matige voetballer die van de club houdt of een hele goede die ons kan helpen om bij de top te horen, zullen de meeste denk ik toch kiezen voor die hele goeie.”

De meeste misschien wel, maar Van Roosmalen niet. “Ik hou ook van clubspelers, maar die bestaan bijna niet meer. Maar dat Theo Janssen terug is bij Vitesse vind ik belangrijker dan dat Bony in de spits speelt.”

Sentiment
Dat de komst van Jordania de club goed heeft gedaan, dat is duidelijk. Maar hoe zit het met sentimenten, clubliefde, een geel-zwart hart? Geeft hij om Vitesse, of wil hij gewoon geld verdienen?

 “Wij zijn blij met Merab Jordania. Hij heeft de club omhoog geholpen: de duw in de rug die we nodig hebben. We krijgen de indruk dat hij echt wel serieus is en staan er positief in.”

Van Roosmalen: “Misschien had anders Vitesse niet meer bestaan, dus in zoverre sta ik er positief tegenover. Maar wat ik jammer vind is dat echte clubmensen zoals John van den Brom of Theo Bos – die met dit materiaal ook wel zo hoog hadden gestaan – eruit zijn gewerkt bij Vitesse. Dat vind ik wel jammer.”

Bloedserieus
Maar toch, zonder clubman maar met tukker Fred Rutten als trainer, speelt Vitesse dit jaar om de landstitel. En waar we twee jaar terug nog hartelijk moesten lachen om teksten als “de rode lichten staan vanaf nu op groen in Arnhem”, nemen we Vitesse vanaf nu bloedserieus.

Gerelateerde artikelen