Sport18 dec '11 15:09Aangepast op 18 dec '11 17:06

Ajax neemt afstand in slotfase

Auteur: BNR Webredactie

Ajax won zondag met 4-0 van ADO Den Haag. Het publiek moest wel wachten tot de 80e minuut voordat de Amsterdammers afstand namen.

Op een middag dat veel toeschouwers in de ArenA nogmaals hun voorkeur uitspraken voor Johan Cruijff kon Ajax maar amper bekoren tegen ADO Den Haag.

De Amsterdammers blijven door de zege nog een beetje in het spoor van AZ, PSV en FC Twente, die zondagmiddag nog in actie komen.

Rode kaart
Ramon Leeuwin mocht het zich aanrekenen dat zijn ploeg ADO Den Haag ver verwijderd bleef van een stunt als vorig seizoen toen het in de ArenA won. De middenvelder gleed na 10 minuten met twee benen vooruit richting tegenstander Christian Eriksen. Scheidsrechter Kevin Blom twijfelde geen moment en trok meteen een rode kaart.

Openingstreffer
Uitgerekend Eriksen liet 9 minuten na de wilde tackle op zijn benen de openingstreffer noteren. De Deen trof op aangeven van Nicolas Lodeiro doel (1-0). Ajax verzuimde vervolgens snel verder afstand te nemen. Eriksen, Vurnon Anita, Ricardo van Rhijn, Aras Özbiliz en Lodeiro konden doelman Gino Coutinho voor rust in kansrijke positie niet passeren.

Blessures
Ajax kampt nog steeds met veel blessures. Toby Alderweireld, Kolbeinn Sigthorsson, Siem de Jong, Nicolai Boilesen en Andre Ooijer ontbreken nog steeds bij Ajax. Ricardo van Rhijn profiteerde van de blessure van Alderweireld want hij mocht vandaag in de basis beginnen.

Trainer Maurice Steijn van ADO Den Haag moest het in de ArenA niet alleen snel zonder Leeuwin stellen. Hij miste ook de geblesseerde Aleksandar Radosavljevic en de geschorste spelers Ahmed Ammi, Gabor Horvath en Jens Toornstra.

Laag tempo
Met een man minder minder beperkte ADO Den Haag zich ook na rust vooral tot verdedigen. Dat ging de formatie aardig af, ook omdat Ajax in een veel te laag tempo acteerde. Theo Janssen stelde de zege van Ajax uiteindelijk na 58 minuten zo goed als veilig. Hij scoorde op aangeven van Miralem Sulejmani, die in de 85e minuut zelf voor 4-0 zorgde.

6 minuten voor de vierde treffer van Ajax bekroonde Dmitri Boelikin een invalbeurt tegen zijn oude club met de 3-0.

Niet tevreden
Trainer Frank de Boer was zondag niet tevreden over het spel van Ajax tegen ADO Den Haag. "Ik vond dat we het vooral in de tweede helft veel beter hadden moeten uitspelen''.

"Ik vond dat we in de eerste helft een aantal mooie aanvallen hebben laten zien. Maar in de tweede helft moeten we het veel beter doen. Gelukkig scoren we in de slotfase nog twee keer. Maar het was Ajax-onwaardig'', aldus De Boer.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen