Sport13 mei '11 13:47

Finale op slotdag kwam nog nooit voor

Auteur: Pieter van den Akker

Het is in het betaalde voetbal in Nederland niet eerder voorgekomen dat in een rechtstreeks duel tussen de nummers één en twee op de slotdag van het seizoen de beslissing in de strijd om de landstitel viel.

Twee keer kwam het voor dat er een (apart) beslissingsduel werd gehouden om te bepalen wie kampioen werd. In 1957-1958 ging dat duel tussen DOS en Sportclub Enschede, één (met Enschedese Boys) van de voorlopers van FC Twente. In Nijmegen won DOS met 1-0.
In 1959-1960 was er een beslissingswedstrijd tussen Ajax en Feyenoord. In Amsterdam won de thuisclub met 5-1.
Twente heeft aan 1 punt genoeg
In de eredivisie is komende zondag bijna alles gericht op de beslissende wedstrijd om de landstitel tussen Ajax en FC Twente. In de Amsterdam ArenA heeft de club uit Enschede genoeg aan een punt om de titel te prolongeren.
Sinds het afgelopen weekeinde is FC Twente in het bezit van alle nationale prijzen. Het elftal won zondag de beker, door in de finale in De Kuip Ajax te verslaan (3-2). Verder is FC Twente de regerend landskampioen en veroverde het begin dit seizoen (bij Ajax) de Johan Cruijff Schaal.
Meeste wedstrijden zijn nog van belang
Op de laatste speeldag zijn de meeste wedstrijden nog van belang. Als PSV bij FC Groningen wint, dringt het als nummer twee door tot de voorronde van de Champions League. Groningen heeft nog uitzicht op de vierde plaats, goed voor een ticket voor de Europa League. PSV, dat drie punten minder heeft dan FC Twente, kan geen kampioen meer worden.
AZ is de huidige nummer vier en speelt bij FC Utrecht. Voor de formatie van trainer Gertjan Verbeek is een gelijkspel voldoende. Utrecht daarentegen kan nog achtste worden, wat deelname aan de play-offs om Europees voetbal betekent, maar moet dan wel een achterstand van twee punten wegwerken op Heracles Almelo. Heracles speelt thuis tegen ADO Den Haag. Feyenoord, dat NEC ontvangt, heeft nog slechts minimale kans op de play-offs.
Degradatiestrijd
Dan is er ook nog de strijd tegen degradatie, al dan niet via de nacompetitie. Excelsior, nummer zestien, begint met drie punten achterstand op De Graafschap aan de laatste speelronde. De Rotterdammers spelen in het Gelredome tegen Vitesse. Formeel zijn de Arnhemmers ook nog niet geheel veilig. Een ruime nederlaag kan het elftal nog tot het spelen van de nacompetitie veroordelen. De Graafschap kan zich thuis tegen VVV-Venlo definitief veilig spelen. Een punt is genoeg. Willem II, al gedegradeerd, neemt thuis tegen NAC afscheid van de eredivisie.
Klik op de button rechts om te luisteren naar BNR-verslaggever Edwin Driessen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen