Sport26 aug '11 08:57Aangepast op 26 aug '11 11:16

[26-08] Annick van der Leeuw: De GP van België; een déjà vu

Auteur: Thijs Baas

Sebastiaan Vettel heeft al drie races achter elkaar niet gewonnen. En zijn teammaat Webber ook niet. Het lijkt wel een déjà vu.

Ook vorig jaar begon zijn team Red Bull dominant aan het seizoen. Onaantastbaar leken ze. Toch werd het wereldkampioenschap pas in de laatste race beslist. Andere teams groeiden in het seizoen en maakten het Vettel en Webber nog knap lastig. Dat gebeurt ze toch niet een tweede keer!
Kopie
Alonso, Hamilton en Button gingen er de laatste drie Grand Prix’s echter met de volle 25 punten van door. Terwijl velen, ook ik, dachten dat Red Bull er dit jaar toch op gebrand zou zijn het hele jaar iedereen zoek te rijden. Maar het lijkt wel alsof de Red Bull aan het begin van het seizoen al maximaal presteert en dat de andere teams pas in de loop van het jaar naar hun beste prestaties toe groeien. Prestaties die dan dus soms beter zijn dan die van Red Bull. Dat is goed voor de spanning in het kampioenschap, maar het blijft toch wonderlijk dat het seizoen een kopie wordt van vorig jaar. Kan Red Bull dat niet counteren?
Er is één belangrijk verschil met vorig jaar. Sebstian Vettel is rijper geworden en maakt minder fouten. Hij won drie keer niet, maar werd twee keer tweede en één keer vierde. Zo sprokkel je nog steeds een heleboel punten bij elkaar om de concurrentie op afstand te houden. Het gat van 85 punten tussen Vettel en Webber valt niet meer te dichten als Vettel foutloos blijft rijden, hij hoeft niet perse te winnen. De Duitser heeft het helemaal in eigen hand. Can he handle it?
Jubilaris
Voor een andere Duitser is het feest. Twintig jaar geleden maakte Michael Schumacher zijn debuut in de Formule 1 op het circuit waar we dit weekend rijden; het Belgische Spa-Franchorchamps.
Hij mocht in de Jordan stappen nadat de Belgische rijder Bertrand Gachot voor zes maanden in de Engelse gevangenis was beland. Gachot spoot een Londense taxichauffeur traangas in de ogen. Je mag traangas in bezit hebben in Frankrijk, waar Chachot destijds woonde, maar in Engeland was het verboden.
Levende legende
Het incident zorgde ervoor dat Schumacher van teambaas Eddie Jordan mocht rijden op Spa.
En de rest is geschiedenis. Dit weekend rijdt Schumacher zijn 281ste Grand Prix. Hij werd sinds die eerste ronden op Spa zeven keer wereldkampioen, stond 154 keer op het podium waarvan 91 keer als overwinnaar. Poll position was 68 keer zijn startplek en hij reed in totaal 1473 punten bij elkaar. Indrukwekkende cijfers die een serieus vette party voor de jubilaris meer dan rechtvaardigen.
Het uitdagende circuit van Spa is populair bij de rijders. Schumacher voorop. De combinatie van de emotie van het circuit en zijn eigen geschiedenis daar, maken dat het voor hem aanvoelt als zijn woonkamer. Geen betere plek om een feestje te vieren dan in je eigen huis niet?
Nog meer feest
Ook voor de Belgen valt er wat te vieren. Ze moesten er 18 jaar op wachten, maar er staat weer een Belg aan de start dit weekend; Jerome d'Ambrosio. Hij is de opvolger van Thierry Boutsen die, net als Schumacher dus, zijn formule 1 carrière ooit begon op Spa. Boutsen reed daar ook zijn laatste race en verkoopt inmiddels vliegtuigen.
Déjà vu deel II
Voor de fans van wijlen Ayrton Senna  wordt het ook een bijzonder weekend. Voor het eerst stapt er weer een Senna in een Lotus Renault. Het is zijn neefje Bruno Senna, die vorig jaar al reed voor HRT. Hij mag de Duitser Nick Heidfeld vervangen die er dit seizoen niet in slaagde iets speciaals te doen in de Renault. Het beeld van deze jonge Senna ...met een helm die zoveel lijkt op die van zijn oom... in de auto waarin zijn oom tot grote hoogten steeg...  is een déjà vu die mij vast een rilling gaat bezorgen. Een feestje voor het oog.
---
Annick van der Leeuw is eindredacteur bij BNR Nieuwsradio én Formule 1-fan van het eerste uur. In haar F1-blok in On The Move, elke vrijdag voorafgaand aan een Grand Prix-weekend, bespreekt ze op BNR Nieuwsradio de interessante kant van raceland.
Klik op de gele button rechts voor haar voorbeschouwing op de Grand Prix van België.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen