Sport5 sep '12 22:54

Wat gaat er gebeuren met het Olympisch Park?

Auteur: Melvin Captein

Nu de Olympische Spelen ten einde zijn en de Paralympische Spelen op het einde afstevenen wordt het tijd om na te denken over hun erfenis. Hoe houdt Londen de sportspirit levend?

Miljarden euro's kostte de aanleg van het Olympisch Park in Oost-Londen. En dus maakt de plaatselijke politiek zich nogal druk dat deze investering uiteindelijk een doeltreffende bestemming krijgt. Want een leegstaand velodroom, zwembad en diverse andere stadions is natuurlijk geen reclame voor de stad.

Legacy, legacy, legacy
De 'erfenis' van de Spelen is dus een modeterm onder politici aan het woorden, aldus BNR's correspondent Lia van Bekhoven. Van de acht stadions hebben er zes al een nieuwe bestemming. Maar wat gebeurt er met het Olympisch stadion? Voor de grootste van de acht sporttempels worden verschillende bestemmingen genoemd. Wordt het de nieuwe thuishaven van voetbalclub West Ham United? Of is het toch een ideale plaats om de Formule 1-races plaats te laten vinden?

iCity
Wat er met het enorme perscentrum gaat gebeuren is wel al duidelijk. Dat wordt omgevormd tot iCity: een plaats waar diverse innovatieve technologiebedrijven zich gaan vestigen. In het Olympisch Park, dat na het sportgeweld zal worden omgedoopt tot Queen Elizabeth Olympic Park, komen ook een medisch centrum, restaurants, bars, parken en scholen te liggen.

Concerten
Het atletendorp wordt omgetoverd tot een complete nieuwe woonwijk. Het gaat East Village heten en moet zo'n 3000 nieuwe woningen opleveren. Binnen een jaar tijd moeten de nieuwe bewoners er al intrekken. Het hele park moet over 20 jaar zo'n 30.000 inwoners tellen. Met zijn stadions, die zich uitstekend lenen voor grote concerten, moet het een nieuwe toeristische trekpleister worden in de Engelse hoofdstad.

Niet te exclusief
Nog nooit was een stad zo goed voorbereid op een leven na de Olympische Spelen, concludeert Van Bekhoven. Het is alleen te hopen dat de gemeente haar belofte nakomt om de nieuwe wijk betaalbaar te houden, en te grote exclusiviteit te voorkomen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen