Sport1 dec '12 17:53Aangepast op 1 dec '12 23:05

Ajax tegen PSV in ArenA

Auteur: Mijke Hurkx

Ajax heeft zaterdagavond voor eigen publiek verdiend van PSV gewonnen (3-1). De kampioen uit Amsterdam doet daardoor weer mee in de strijd om de titel.

Ajax opende met voetbal dat trainer Frank de Boer voor ogen heeft. De formatie koos met goed spel de aanval en zette de tegenstander na balverlies direct onder druk. PSV wist zich niet echt raad met de speelwijze van de thuisclub en slaagde er ook nauwelijks in de bal in de ploeg te houden.

Ajax startte met Siem de Jong en Christian Eriksen op het middenveld, waardoor Danny Hoesen weer een kans als spits kreeg. De 21-jarige Limburger combineerde aardig, maar miste vaak de kracht waarover de geblesseerde centrumaanvallers Kolbeinn Sigthórsson en Ryan Babel wel beschikken.

Aanvalsspel
Eriksen leidde het aanvalsspel van Ajax. Mark van Bommel en Kevin Strootman hadden het moeilijk met de Deense spelmaker van de thuisclub, die ook met hoekschoppen voor gevaar zorgde. Toby Alderweireld kopte na een corner op de lat. De Jong kreeg na 30 minuten van Timothy Derijck wel de gelegenheid om raak te koppen (1-0).

Derk Boerrigter miste na de verdiende openingstreffer een aardige kans op 2-0 en maakte dat in de 36e minuut goed. Jeremain Lens maakte een prachtige gelijkmaker (1-1) voor PSV.

Tam
Het leek er in de openingsfase van de tweede helft even op dat PSV wel het initiatief nam. Lens en Narsingh doken allebei op voor doelman Vermeer. De club uit Eindhoven liet zich vervolgens weer terugdringen en gokte op die ene succesvolle counter. Die kwam er bijna in de 68e minuut, toen Lens alleen op Vermeer mocht aflopen, maar naast schoot.

Twee minuten later besliste Hoesen, na een prachtige dribbel van Fischer, de wedstrijd. De 18-jarige Deen zorgde in de 87e minuut voor 3-1 na een foute terugspeelbal van Dries Mertens.

Koppositie
PSV verspeelde de koppositie, na de tweede nederlaag op rij, aan FC Twente. Beide clubs ontmoeten elkaar volgende week in Eindhoven. PSV moet het dan zonder aanvoerder Mark van Bommel doen. De 35-jarige Limburger kreeg zaterdag tegen Ajax zijn zevende gele kaart van het seizoen. Dat levert Van Bommel automatisch een schorsing van één wedstrijd op.

FC Twente verdedigt dan een voorsprong van een punt. Ajax heeft 4 punten minder dan de koploper uit Enschede.

Gerelateerde artikelen