Sport15 mei '11 22:51Aangepast op 16 mei '11 15:00

De herrijzenis van de Godenzonen (slideshow)

Auteur: Thijs Baas

De eerste klap is een daalder waard, was de vaste overtuiging in voetballand toen FC Twente vorige week het tweeluik tegen Ajax opende met de bekerwinst. Zo kwam de thuisoverwinning van Ajax in de wedstrijd van het jaar zondag uiteindelijk nog enigszins als een verrassing.

De vreugde was er niet minder om. Sterker nog: de zes titelloze jaren frustreerden de Amsterdamse achterban kennelijk zó, dat al ver vóór het laatste fluitsignaal tranen van geluk werden geplenkt in de Arena. Bekijk de Dag van Ajax in een uitgebreide slideshow.
Ajaxfans kregen zondag de middag en avond waar ze al weken van droomden: Ajax versloeg FC Twente in de wedstrijd om de landstitel met 3-1. Direct na het fluitsignaal leek de stad te ontploffen van vreugde. De Amsterdamse binnenstad en de omgeving van de ArenA veranderde in een kolkende, springende, zingende, feestende massa. De club veroverde zondag voor de dertigste keer de landstitel.
BNR's Jan Postma sprak met burgemeester Van der Laan en Ajacied Toby Aldeweireld, luister naar zijn verslag via de knop rechts.
In lantaarnpalen
Van pleinen, uit cafés en huizen klonken direct na het fluitsignaal in de ArenA enorm veel vreugdekreten. Mensen vielen elkaar in de armen. Het hele Leidseplein danste, zong, schreeuwde en zwaaide met vlaggen. Meerdere fans uitten hun vreugde terwijl ze in lantaarnpalen klommen. In de cafés rond het plein werd enthousiast gedanst.
Vuurwerk
Bij de ArenA vonden de kampioenssjaaltjes en -shirts met drie sterren al snel gretig aftrek. Bij het supportershome van de fans werd veel vuurwerk afgestoken. Overal klonk de leuze: "kampioenen, olé olé.'' De supporters zongen ook: "helemaal niets in Enschede!''
Huldiging op Museumplein
Aan het begin van de avond werd Ajax gehuldigd op het Museumplein. Naar schatting 80.000 fans waren op de huldiging afgekomen. Burgemeester Eberhard van der Laan feliciteerde trainer Frank de Boer met de overwinning. " Ajax bedankt. Onder jouw leiding, Frank, heeft Ajax dit gewonnen. Amsterdam, maak er een mooi feestje van.'' Daarna 'showden' alle Ajaxspelers stuk voor stuk de kampioensschaal onder luid gejuich van het publiek. De jarige trainer Frank de Boer (41) bedankte alle fans voor de steun in de afgelopen tijd. Hij zei blij te zijn voor de fans dat de landstitel eindelijk weer naar Amsterdam was gekomen.
Gewonden
In het gedrang raakte tientallen mensen gewond. Ambulances hadden moeite om weg te rijden. Achter het podium werd een noodhospitaal ingericht. De politie deed er alles aan om de fans veilig weg te geleiden uit de binnenstad. Er waren enkele vechtpartijen en er werden vernielingen aangebracht. In het centrum versperde de politie de toegang tot een aantal straten en pleinen. Zeker 46 mensen werden aangehouden voor onder meer openlijke geweldpleging.
Twente-fans teleurgesteld
In de binnenstad van Enschede reageerden de supporters van FC Twente teleurgesteld. De supporters dropen na de wedstrijd ontgoocheld af. Volgens een woordvoerder van de gemeente verliep de leegloop ordelijk en in rustige sfeer. Vijf mensen werden aangehouden voor onder meer vernieling en verstoring van de openbare orde.
Een groot aantal supporters trok zondagavond naar het centrum van Enschede om hun voetbalhelden tijdens een korte busrit toe te juichen. De spelers kwamen vanuit Amsterdam met een helikopter naar Enschede. Maandag worden de spelers ontvangen op het stadhuis en volgt er een huldiging van voetballers en staf bij de Grolsch Veste.