Sport12 mei '11 11:08Aangepast op 12 mei '11 14:58

Ajax jaagt op zwarthandelaren

Auteur: Pieter van den Akker

Ajax maakt deze week werk van zwarthandelaren die op internet of ‘op straat’ voor veel geld hun kaartje voor de beslissende competitiewedstrijd Ajax-FC Twente verkopen. Zij kunnen een stadionverbod van anderhalf jaar opgelegd krijgen. Dat zegt woordvoerder Miel Brinkhuis donderdag tegen BNR.nl. Het is Brinkhuis niet ontgaan dat, vooral op het web, de zwarte markt welig tiert.

Of het een teken is dat Ajax-fans er weinig vertrouwen in hebben dat ze kampioen worden of niet, op Marktplaats bieden velen hun kaartje voor de wedstrijd van zondag aan. Op de website is een run op tickets ontstaan voor het duel met FC Twente in de Amsterdam Arena. Prijzen van de tickets? Die variëren veelal van 100 tot 400 euro per kaart, maar lopen zelfs op tot wel 1000 (!) euro.
Brinkhuis wil kwijt dat Ajax de handel in tickets in de gaten houdt. “Er zijn mensen die we er achter aan laten gaan. Aan de hand van barcodes op losse kaarten en seizoenkaarten kunnen de kaarten worden geblokkeerd. Dat kan zelfs op zondagochtend nog.”
Kaartje mag wel naar de buurman
Of de kans groot is dat je de Arena zondag niet binnenkomt met een op de zwarte markt aangeschaft kaartje? “Die kans is aanwezig ja”, antwoordt Brinkhuis. “Als iemand die ziek is de buurman of zijn zoon op zijn kaart laat gaan, is het een ander verhaal. Dat is niet strafbaar. Dat is het wel als je er een slaatje uit wil slaan.”
De Amsterdamse club heeft van haar eigen supporters ook klachten ontvangen over de handel in tickets. “Ze vragen ons of we het hebben gezien”, zegt Brinkhuis. “Sommigen geven een e-mailadres door van een handelaar. Ze vinden het een schande en zeggen ‘als je dit doet, ben je toch geen Ajax-supporter’.”
KNVB kijkt mee
Woordvoerster Marloes van der Laan van de KNVB zegt dat de voetbalbond ook een oogje in het zeil houdt. "We kijken mee en attenderen Ajax op de zwarte handel. Met de hoge prijzen worden onze standaard voorwaarden overtreden. We hebben tegen Ajax ook gezegd dat kaarten worden aangeboden door die en die en hebben gezegd 'jongens, let op!' Meer kunnen we niet doen. Ajax organiseert de partij en is verantwoordelijk wie er binnen zit."
Groot scherm in Grolsch Veste
Voor de Twentefans die zondag niet in het stadion zitten, plaatst de club een groot scherm in het eigen stadion. Ook daarvoor moeten bezoekers een kaartje hebben en ook daarin wordt op internet gehandeld. Zo schrijft ene Robin: "Ik zoek 4 kaartjes voor in de Grolsch veste op het grote scherm voor de wedstrijd Ajax-FC Twente. Iemand die 4 kaartjes heeft en er niks mee doet?"


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen