Sport16 mei '11 10:16

Amsterdam is tevreden over kampioensfeest

Auteur: Pieter van den Akker

De gemeente Amsterdam is tevreden over het verloop van de huldiging van Ajax zondagavond. Dat zei een woordvoerder maandag. "Over het algemeen genomen hebben de Ajax-fans zich keurig aan de afspraken gehouden om het leuk te houden in de binnenstad.’’

Volgens de woordvoerder waren er zeker zaken waar de gemeente kritisch naar zal kijken. Zo raakten tientallen mensen gewond doordat ze op het Museumplein in de verdrukking raakten. Hoeveel het er precies waren, kon de politie niet zeggen. Voor zover bekend raakte niemand ernstig gewond. Grote rellen of andere incidenten bleven echter uit.
Supporters vast voor openlijke geweldpleging
De politie heeft rond de huldiging van Ajax zondag op het Museumplein wel 62 personen aangehouden. 42 van hen zaten maandagochtend nog vast. De meeste opgepakte personen maakten zich schuldig aan openlijke geweldpleging. Dat zei een woordvoerder van de politie maandagochtend. Er waren ongeveer 100.000 mensen bij de huldiging op het Museumplein.
Hoewel grootschalige rellen zondag uitbleven, moest de ME wel enkele keren in actie komen. Zo kwam de spelersbus op een gegeven moment vast te staan en begon het publiek op dat moment hekken omver te trekken. De ME moest toen ruimte creëren.
Eerste Ajax-huldiging in geruime tijd
Het was voor het eerst in geruime tijd dat Ajax in het centrum van de stad werd gehuldigd. Toen de club vorig jaar de beker won, was er een feestje in de Amsterdam ArenA, omdat huldigingen in de binnenstad in de jaren daarvoor meerdere malen waren uitgelopen op rellen. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te zeggen of Ajax volgend jaar weer op het Museumplein wordt gehuldigd, mocht de club dan weer een prijs pakken.
Van der Laan wil af van Jodenleuzen
Burgemeester Eberhard van der Laan zei zaterdag nog zich te storen aan het scanderen van leuzen over Joden door Ajax-supporters. Hij zei hier vanaf te willen en erover te gaan praten met onder meer de voetbalclub en de supportersverenigingen.
Desondanks was dit soort leuzen zondag weer veel te horen. Zelfs enkele supporters van het sfeervak van Ajax die op het podium op het Museumplein het publiek mochten toespreken, riepen teksten over Joden. De woordvoerder van Van der Laan zei maandag dat dit aantoont dat het uitbannen van dit soort leuzen lang zal gaan duren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen