Sport20 mei '12 14:21Aangepast op 21 mei '12 03:09

Update | Willem II promoveert naar eredivisie

Auteur: Pieter van den Akker

Willem II is zondag naar de eredivisie gepromoveerd. De Tilburgse voetbalclub won thuis met 2-1 van FC Den Bosch.

Ook VVV-Venlo blijft behouden voor de eredivisie, na een 2-2 gelijkspel tegen Helmond Sport in de play-offs om promotie/degradatie. Dat was net genoeg, nadat de Helmondse eerstedivisionist de eerste wedstrijd op eigen veld met 1-2 had verloren.

Weggewerkt
Al na veertien minuten had Helmond Sport de eerder in eigen huis opgelopen achterstand weggewerkt in De Koel in Venlo, terwijl het team van trainer Ton Lokhoff na zes minuten de dubbele wedstrijd al bijna leek te hebben beslist door een doelpunt van Holla.

Maar doelpunten van Sebastian Stachnik en Zarko Grabovac keerden het beeld volkomen. VVV schrok wakker en begon een enorm offensief, dat in het vervolg van de eerste helft leidde tot verschillende mogelijkheden. Toch bleken de Limburgers weinig trefzeker.

Strafschop
Na de hervatting kwamen de Brabanders daardoor terug in de wedstrijd, tot VVV alsnog op 2-2 kwam, opnieuw door een doelpunt van Holla uit een strafschop. Daarna wisselden de kansen maar had VVV niet de rust het duel voortijdig te beslissen.

Willem II terug op hoogste niveau
Dankzij de zege op de buren uit Den Bosch keert Willem II na een seizoen terug in de eredivisie. De eerste wedstrijd in Den Bosch was in een gelijkspel (0-0) geëindigd.

Marc Höcher scoorde voor rust, invaller Jens Podevijn daarna. In blessuretijd tekende Bart van Brakel voor de tegentreffer. Scheidsrechter Richard Liesveld moest het duel enige tijd stil leggen omdat supporters van FC Den Bosch in het uitvak voor rellen zorgden.

ME haalt fans uit stadion
De ME moest er aan te pas komen om de supporters van FC Den Bosch uit het stadion te halen. Woedende aanhangers zagen het verlies halverwege de tweede helft al aankomen en smeten de complete inboedel van een horecagelegenheid in het stadion richting het veld. De wedstrijd werd daarop enige tijd stilgelegd.

Horeca geplunderd
"De horeca in het stadion is geplunderd'', zegt een politiewoordvoerder. "Ze gooiden met stoelen en complete koelkasten.'' De ME begeleidt de 'supporters' naar de bussen waarmee ze Tilburg moeten verlaten. Volgens de woordvoerder verloopt dat relatief rustig.

Dat beaamt een woordvoerder van de gemeente Tilburg. "Ik denk dat ze hun verlies nemen. De Den Bosch-fans worden rustig de stad uitgeleid en dan hebben wij gewoon een feest. Zoals gepland.''

Huldiging
Intussen viert Willem II feest op het veld, waar de ploeg de promotie met 2-1 bekroonde. Na de huldiging in het stadion volgt een tweede feest in Tilburg, dat om 18.00 uur op De Heuvel in het centrum van Tilburg begint.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen