Sport24 sep '11 22:53Aangepast op 25 sep '11 14:13

FC Twente houdt Ajax achter zich op ranglijst

Auteur: BNR Webredactie

FC Twente heeft de koppositie in de eredivisie zaterdag met succes verdedigd. De Enschedeërs speelden in de ArenA gelijk tegen Ajax: 1-1.

Luuk de Jong maakte 3 minuten voor tijd gelijk. Twente heeft nu 16 punten, Ajax 15.

Het was de tweede keer binnen een week dat Ajax er niet in slaagde een topwedstrijd in de eredivisie te winnen. Zondag speelde het elftal van Frank de Boer gelijk tegen PSV (2-2).
Doelpunt Ajax
Ajax opende furieus in de ArenA en kwam na 10 minuten op voorsprong. Derk Boerrigter voelde zich in een sprintduel met de trage Tim Cornelisse even Usain Bolt en vond de vrijstaande Miralem Sulejmani.

De Serviër, razendsnel hersteld van een hamstringblessure, had alle tijd om de bal in het verlaten doel te tikken (1-0).

Jan Vertonghen leek de vliegende start van de thuisclub 5 minuten later met een tweede treffer te bekronen. De treffer van de Belg werd echter ten onrechte wegens buitenspel afgekeurd.


Ajax viel aanvankelijk aan en FC Twente kwam nauwelijks aan meer toe dan verdedigen. Trainer Co Adriaanse van de bekerwinnaar van het vorige seizoen begon zonder topschutter Marc Janko, al goed voor 7 competitietreffers.

Vlak voor de rust
FC Twente hoopte de regerend kampioen met snelle counters te kunnen verrassen en was voor rust twee keer dichtbij de gelijkmaker. Willem Janssen treuzelde echter te lang en Douglas kopte over.

FC Twente knokte terug
Na een veelbelovend begin veranderde de topper in een schouwspel met een steeds lagere amusementswaarde. Ajax kon de defensie van de tegenstander steeds minder vaak verrassen en bleef de bal vooral maar risicoloos rondspelen.

De thuisclub moest ook toestaan dat FC Twente zich steeds beter in de wedstrijd knokte. De Tukkers haalden nog wel opgelucht adem toen Kolbeinn Sigthorsson en Siem de Jong van dichtbij doelman Nikolai Michailov niet konden passeren.

Gelijkmakend doelpunt
FC Twente werd echter sterker en sterker. Invaller Denny Landzaat, die op 15 mei tijdens de kampioenswedstrijd in de ArenA nog zo ongelukkig zijn eigen doelman passeerde, kopte de bal na ruim een uur nog tegen de arm van doelman Kenneth Vermeer. Even na de invalbeurt van Marc Janko knikte De Jong de Tukkers 3 minuten voor het einde alsnog naar gelijkspel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen