Sport2 jul '11 23:04

Le Tour de BNR

Auteur: Thijs Baas

De eerste Tourweek zit erop. Over een week kan alles weer anders zijn, maar de oogst van een weekje Touren is veelbelovend. Vooral de vele valpartijen - die al enkele gerenommeerde renners fataal werden - en het verbluffend sterke rijden van de Vacansoleilploeg springen in het oog. Met nog 188 renners in koers begint de karavaan aan de tweede week van de Tour, met de Pyreneeën als voorlopig hoogtepunt.

Etappe 11
Mark Cavendish heeft woensdag de elfde etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Het was de derde ritzege van deze Tour voor de Brit. De Duitster André Greipel, die dinsdag de massasprint won, moest het dit keer doen met een tweede plek.
De Amerikaanse renner Tyler Farrar werd derde.
Etappe 10
Met nog 178 renners werd de Tour dinsdag hervat, na een voor velen zeer welkome rustdag. André Greipel liet Mark Cavendish en José Joaquin Rojas achter zich in de eindsprint. Het parcours kende niet veel hobbels, maar wel was er een continue dreiging van onweer.
Tour de Pelgrimage
Tot en met zondag 24 juli zullen de pedaalhelden - zich soms een weg banend door hysterische mensenmassa's - regelmatig het snot voor de ogen rijden. Via Bretagne, Normandië en het Centraal Massief worden in ongeveer tien dagen de Pyreneeën bereikt. En daar wordt het menens, met een serieuze bergetappe op Quatorze Juillet naar Luz-Ardiden. Een dag later wordt het nauwelijks minder pittig als het peloton zich vanuit Pau in bedevaart begeeft richting Lourdes.
Hoogste finish ooit
Montpellier geldt vervolgens als het belangrijkste tussenstation op weg naar de Alpen, waar de Alpenreus Le Galibier liefst twee keer zal worden beklommen: als loodzware slotklim in de Koninginnerit van 21 juli naar Serre Chevalier en een dag later, in de 19e etappe, op weg naar l'Alpe-d'Huez. Twee dagen later arriveert het peloton - of wat er dan nog van over is - in Parijs. Grote kans dat Alberto Contador daar dit jaar wéér als grote triomfator de Champs-Elysées op komt rijden. Als de Luxemburger Andy Schleck tenminste geen route in het eten gooit.
Oranje boven
En voor de chauvinisten onder ons wordt het ook een Tour om van te likkebaarden. Robert Gesink wordt - in ieder geval in eigen land - zelfs getipt als Tourwinnaar. Maar ook Bauke Mollema en Laurens ten Dam hebben al vaak bewezen in de bergen uitstekend uit de voeten te kunnen.
BNR volgt de Tour de France de komende weken op de voet, zowel op zender als op de website. Met bijdragen over de etappes, de renners, de Toursteden en de Tourhistorie. Van onder meer Tourcorrespondent Leon de Kort vanuit Frankrijk en de ontbijt-update van Tourdebutant Wout Poels.

Gerelateerde artikelen