Sport4 jul '11 10:22

Le Tour, au jour le jour

Auteur: Thijs Baas

De Tourkaravaan worstelt zich door de Pyreneeën. Vindt hier al de vorentscheidung plaats, of is het slechts een opmaat voor wat de renners in de derde en laatste Tourweek nog te wachten staat in de Alpen. Zwaar is het wel voor veel renners, maar ja, het is tenslotte ook de Tour de France. Hieronder het overzicht van de etappes tot nu toe.

Etappe 14
De Belgische renner Jelle Vanendert heeft zaterdag de 14e etappe van de Tour de France gewonnen. Hij kwam als eerste over de streep na een zware beklimming op Plateau de Beille. Samuel Sánchez kwam als tweede over de finish in de laatste Pyreneëenrit. Andy Schleck werd derde. Vanendert mag ook de bolletjestrui aantrekken.
Etappe 13
Thor Hushovd heeft de dertiende etappe van de Tour de France gewonnen door in de straten van Lourdes koploper Roy in te halen. Roy werd uiteindelijk derde, nadat ook Moncoutie hem in de laatse kilometers was gepasseerd. Bak werd vierde, Pineau vijfde. Tjallingii was de beste Nederlander op de negende plek. Ook Mollema slaagde erin het peloton voor te blijven.
Etappe 12

Samuel Sanchez won donderdag de twaalfde etappe naar Luz-Ardiden, voor Vanendert en Frank Schleck. Voeckler behoudt de gele trui, Laurens ten Dam was vandaag de beste Nederlander.
Etappe 11
Mark Cavendish heeft woensdag de elfde etappe van de Ronde van Frankrijk, naar Lavaur, gewonnen. Het was de derde ritzege van deze Tour voor de Brit. De Duitster André Greipel, die dinsdag de massasprint won, moest het dit keer doen met een tweede plek. De Amerikaanse renner Tyler Farrar werd derde.
Etappe 10
Met nog 178 renners werd de Tour dinsdag hervat met een etappe naar Carmaux, na een voor velen zeer welkome rustdag. André Greipel liet Mark Cavendish en José Joaquin Rojas achter zich in de eindsprint. Het parcours kende niet veel hobbels, maar wel was er een continue dreiging van onweer.
Etappe 9

Sanchez won de etappe naar Saint-Flour voor Voeckler en Casar. Voeckler pakte het geel. Gilbert won de sprint van het peloton, Gesink zat goed van voren. Een etappe waarin van alles gebeurde. Hoogerland belandde in het prikkeldraad en moest de etappe met flinke schaafwonden voortzetten. Hij eindigde uiteindelijk op 16 minuten en 44 seconden. Voeckler en Hoogerland waren met voorsprong de smaakmakers van de dag. De eerste pakte het geel, de tweede de bollejtestrui.
Etappe 8

De Portugees Rui Costa heeft zaterdag de achtste etappe van de Tour de France op zijn naam gezet. De Movistar-renner kwam met een kleine voorsprong op een jagend peloton aan in Super-Besse Sancy. Hushovd slaagde erin in het spoor van de favorieten te blijven en behoudt het geel. Hoogerland streed voor wat hij waard was, maar verloor zijn bolletjestui aan de 'Nederlandse' Amerikaan Van Garderen.
Etappe 7
Mark Cavendish heeft, wederom in een massasprint, de zevende etappe in Châteauroux gewonnen. Hij klopte Petacchi en Greipel met slechts enkele banddiktes verschil. Bij een grote valpartij kwam Bradley Wiggins van Team Sky zo ongelukkig ten val dat hij moest opgeven. Ook Tom Boonen houdt de Tour de France van dit jaar verder voor gezien, na een val in de vijfde etappe.
Etappe 6
De Noor Edvald Boasson Hagen heeft de zesde etappe naar Lisieux gewonnen. Hij won de massasprint, die werd aangetrokken door Bauke Mollema. Een andere Noor, Thor Hushovd, mag ook morgen in de zevende etappe van Le Mans naar Châteauroux, in het geel rijden.
Etappe 5
De vijfde etappe voerde het peloton woensdag nóg dieper Bretagne in, van Carhaix naar Cap-Fréhel over 164,5 kilometer. Het land van de menhirs, éigenlijk meer Keltisch dan echt Frans, met ruige rotskusten en vriendelijke vissersplaatsjes. Maar vooral het land van Bernard Hinault. In een prachtige massasprint won Mark Cavendish woensdag de vijfde etappe van de Tour de France. Philiipe Gilbert werd tweede en groene truidrager Jose Rojas eindigde als derde. Thor Hushovd behield de gele trui.
Etappe 4

De Australiër Cadel Evans won de vierde etappe over 172,5 kilometer van Lorient naar de Mûr-de-Bretagne. Contador leek na een frontale aanval op de Mûr-de-Bretagne als eerste de finish over te gaan, maar Evans bleek zijn wiel net iets eerder over de meet te hebben gedrukt.
Etappe 3
De etappe van Olonne-sur-Mer naar Redon - met een lengte van 198 kilometer - voerde de renners onder meer langs Pont de St-Nazaire. De vrijwel vlakke koers werd gewonnen door de Amerikaan Tyler Farrar, die de Fransman Romain Feillu nipt klopte in de massasprint.
Etappe 2
De tweede etappe van de Ronde van Frankrijk, een ploegentijdrit over 23 kilometer, was zondag een prooi voor de Garmin-Cervélo-ploeg. In Les Essarts nam de Noor Thor Hushovd daardoor de leiderstrui over van de Belg Philippe Gilbert.
Etappe 1
Geen opwarmertje dit keer in de vorm van een proloog van luttele kilometers, maar meteen vol aan de bak met een volwaardige etappe op 2 juli. Van Passage du Gois aan de Atlantische kust naar Mont des Alouettes, net onder Nantes. Gewonnen door 'België's Beste' Philippe Gilbert.
 

Gerelateerde artikelen