Sport18 dec '12 11:18

'NOC*NSF-voorzitter Bolhuis moet opstappen'

Auteur: Pieter van den Akker

André Bolhuis moet opstappen als voorzitter van sportkoepel NOC*NSF. Dat zegt Ted van der Meer, sportcommentator en oud-voorzitter van Badminton Nederland, op BNR.

Van der Meer reageert op de boosheid bij de sportbonden van onder andere ijshockey, badminton en volleybal. Ze zijn woest op NOC*NSF. Door de zogeheten Top-10 ambitie van NOC*NSF raken die sporten volgend jaar hun financiering gedeeltelijk of helemaal kwijt. En dat terwijl sporten met grotere medaillekansen, zoals hockey, judo en zwemmen juist méér geld krijgen.

Manipulatie
Van der Meer neemt het Bolhuis kwalijk dat hij heeft willen doen geloven dat de bonden niets te vrezen hadden. Zo heeft Van der Meer persoonlijk van Bolhuis te horen gekregen dat Badminton Nederland op z'n geld kon rekenen. "Hij heeft nóóit gezegd dat je er rekening mee moet houden dat je ook je financiering kan verliezen. Wat 'ie wel heeft gezegd is dat er een verandering van model kan komen: de ene bond wat meer, de andere wat minder. Daar zou ik ook begrip voor hebben."

Hij gaat verder: "Maar je moet de boel niet op deze manier manipuleren. Om die reden hebben ook bijna alle bonden voor die ambitie gestemd. Ik denk dat niemand zich heeft gerealiseerd dat het volleybalteam, het basketbalteam en ijshockey worden afgeschaft."

'Boel beduveld'
"Dat kan je niet maken. Ik vind dat het niet kan. Dat is ook de teneur die ik bij collega's hoor. Ik heb onder andere een stevige mail gehad van Marcel Wintels van de Wielrenunie. Die zegt niet dat Bolhuis weg moet. Dat zeg ik wel. Ik vind dat zo'n voorzitter die de boel zo manipuleert, niet kan blijven zitten. De een is wat diplomatieker dan de ander. Ik ben geen voorzitter meer. Ik hoef mijn bond verder niet te verdedigen, ik kan de bonden geen schade toebrengen, ik ben onafhankelijk, ik kan rustig, ik ben sportcommentator en zeg wat ik vind. Ik vind dat Bolhuis de boel echt een beetje heeft beduveld. Laat ik het maar keihard zeggen."

De sportcommentator vindt bovendien dat de sportkoepel voorbij gaat aan de taak die het NOC*NSF heeft. "Het is de bond van de bonden, de overkoepelende bond. Die zegt 'joh, in die sport kunnen we meer medailles halen, misschien een gouden plak meer. Dus die krijgt zoveel ton meer'. Een andere bond zit als het om concurrentie gaat in een lastige positie - volleybal, basketbal, tafeltennis, badminton - en die worden zo ongeveer afgeschaft. Daar is NOC*NSF niet voor."

Tweespalt
Voor de duidelijkheid: hij verwijt de koepel niet een Top-10 ambitie te hebben. "Daar is niks mis mee. Maar je moet niet op die manier tekeer gaan en een soort tweespalt tussen de bonden creeëren. Dat is nu wel gebeurd."

Een klein pluspuntje van de ontwikkelingen ziet Van der Meer desondanks wel: "Het heeft wel tot dynamiek geleid binnen de bond. Ik heb gemerkt dat heel veel mensen zelf de handschoen oppakken, dat er initiatieven worden gestart om sponsors te zoeken en om aan crowdfunding te doen en dergelijke. Desondanks blijft het een heel rare beslissing."

Gerelateerde artikelen