Sport29 mei '11 18:01

Contador wint Giro

Auteur: Marjan van den Berg

Alberto Contador heeft voor de tweede keer in zijn loopbaan de Ronde van Italië gewonnen. De 28-jarige Spaanse wielrenner had de roze leiderstrui vanaf de tiende etappe om zijn schouders en stond die niet meer af. Steven Kruijswijk was de beste Nederlander in de Giro; hij werd negende.

De Italianen Michelle Scarponi en Vincenzo Nibali eindigden op flinke achterstand (respectievelijk 6.10 en 6.56) als tweede en derde.
Tijdens de afsluitende 26 kilometer lange tijdrit in Milaan zette Contador de derde tijd neer. De zege ging naar de Brit David Millar in 30.13. De Deen Alex Rasmussen eindigde op 0.07 als tweede, Contador had 0.36 achterstand op Millar. De Nederlander Jos van Emden had met 31.15 de zesde tijd.
Voor Contador was het zijn zesde zege in één van de drie grote ronden. In 2007, 2009 en 2010 won hij de Tour de France. In 2008 was hij winnaar in zowel de Giro als de Ronde van Spanje.
Vorig jaar won de Italiaan Ivan Basso de Giro.
Beste Nederlander
Steven Kruijswijk kan tevreden terugkijken. De jonge wielrenner van Rabobank handhaafde zich zondag op de negende plaats in het klassement. Kruijswijk werkte de tijdrit in Milaan af in 31.44 en werd daarmee twintigste. Het was voldoende om op de negende plaats in de eindstand, achter de Rus Denis Mentsjov, te blijven staan. Bram Tankink eindigde als 36e in het klassement.
"Dit is gewoon een degelijke tijdrit van Steven'', zei ploegleider Nico Verhoeven na afloop op de website van Rabobank. "Hij stelt er zijn negende plaats dik mee veilig. Keurig gedaan.'' Ook Kruijswijk zelf liet weten tevreden te zijn.
Het was de tweede keer dat Kruijswijk aan de Giro meedeed. Vorig jaar werd hij kort voor de start aan het team toegevoegd in de plaats van Oscar Freire. Kruijswijk eindigde toen als achttiende in het klassement.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen