Sport5 mei '12 15:39

Finale FA Cup tussen twee cupfighters

Auteur: Anne-Greet Haars

In de Premier League spelen Chelsea en Liverpool dit jaar een bescheiden rol, maar in bekerverband hebben beide clubs zich ontpopt tot ware 'cupfighters'. Zaterdag spelen ze tegen elkaar de finale.

Het betekent ook een duel tussen twee spitsen die slechts zelden laten zien waarom hun clubs zoveel miljoenen voor ze hebben betaald, Fernando Torres (Chelsea) en Andy Carroll (Liverpool). "Ons seizoen is geslaagd als we de FA Cup veroveren'', zei Carroll.

Kuijt
Dirk Kuijt kan bij winst zijn tweede hoofdprijs veroveren in zes jaar bij Liverpool. De 31-jarige Katwijker won eerder dit seizoen met de 'Reds' de League Cup, waarmee een einde kwam aan een lange periode zonder prijzen voor Liverpool. Kuijt maakte in de finale tegen Cardiff City als invaller een doelpunt en was ook trefzeker in de noodzakelijke strafschoppenreeks.

Verwachtingen spitsen
Liverpool betaalde vorig jaar januari een slordige 40 miljoen euro om de 23-jarige Engelsman over te nemen van Newcastle United. Carroll moest op Anfield Road de Spaanse spits Torres doen vergeten, die voor ruim 60 miljoen euro was verkocht aan Chelsea. Zowel Carroll als Torres heeft de hooggespannen verwachtingen (nog) niet kunnen waarmaken.

Met een doelpunt zaterdag in de hoog aangeschreven FA Cupfinale op het 'heilige' gras van Wembley kunnen de bekritiseerde spitsen echter veel goedmaken.

"Het wordt een enorm belangrijke wedstrijd voor mij en voor de club'', vindt Carroll. "Iedereen kijkt naar deze wedstrijd, dit is een van de belangrijkste toernooien ter wereld.''

Cupfighter Liverpool
De 'Reds' spelen in competitieverband opnieuw een marginale rol, maar in de Engelse bekertoernooien stijgt de ploeg van manager Kenny Dalglish boven zichzelf uit. In februari veroverde Liverpool op Wembley al de League Cup. "Iedereen heeft een obsessie voor de Premier League omdat het bereiken van de Champions League financieel zo aantrekkelijk is'', constateert Dalglish.

"Maar aan het winnen van een beker beleef je plezier, dat geldt niet voor een vijfde of zesde plek in de competitie.''

Opleving?
De bonkige Carroll was in de halve finale tegen Everton feitelijk voor het eerst van doorslaggevende waarde voor Liverpool door de winnende treffer binnen te koppen (2-1). Torres is bij Chelsea ook aan een opleving bezig. Dankzij een doelpunt van de Spanjaard in de halve finale tegen FC Barcelona (2-2) verzekerden de 'Blues' zich van een plek in de finale van de Champions League. Enkele dagen later tekende Torres voor een hattrick tegen Queens Park Rangers.

Drogba
Het is wel de vraag of 'El Niño' op Wembley in de basis start. Didier Drogba, zijn concurrent in de spits, heeft namelijk een geduchte reputatie in de Londense voetbaltempel. Drogba scoorde zeven keer in zeven wedstrijden op Wembley, waarvan drie in de FA Cupfinale. "We staan in twee finales, maar hebben nog niks gewonnen'', zo benadrukte manager Roberto Di Matteo.

De wedstrijd wordt vanavond om 18:15 uur (Nederlandse tijd) gespeeld.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen