Sport25 sep '11 16:53

AZ nieuwe koploper eredivisie

Auteur: BNR Webredactie

Na een zwaarbevochten overwinning op Feyenoord (2-1) is de Alkmaarse club AZ de nieuwe kopkloper is van de eredivisie. Maar trainer Gertjan Verbeek vindt het nog te vroeg om te juichen.

"Feitelijk telt het helemaal niet. We zijn pas zeven wedstrijden onderweg. Het gaat erom waar je staat na 34 duels. Maar het kan een spannende competitie worden."

Collega Ronald Koeman had zijn opstelling voor de topper tegen AZ iets aangepast. Hij offerde aanvaller Jerson Cabral op voor een middenvelder (Kelvin Leerdam) en bracht verdediger Dani Fernandez in de ploeg. "Tactisch zeer geslaagd", vond Koeman. "Het 4-4-2 systeem werkte heel goed."

Verrast
Verbeek gaf toe dat Koeman hem met deze tactiek enigszins had verrast. ,,Maar het is een compliment voor onze eigen speelwijze. De ploeg heeft ook volwassen gereageerd op de omzettingen bij Feyenoord.''

AZ zette Feyenoord vanaf de 1e minuut onder druk. De gretige ploeg van Verbeek verzuimde evenwel te scoren. Hoewel Feyenoord met slechts twee aanvallers speelde, was het team van Koeman ook wel degelijk gevaarlijk. Dankzij Otman Bakkal openden de Rotterdammers in de 36e minuut de score. De PSV-huurling knalde droog raak na een prima aanval over rechts, 0-1.

Gelijkmaker
AZ ging na rust vol energie op jacht naar de gelijkmaker. Beerens miste eerst nog, maar Rasmus Elm schoot na een uur wel raak uit een vrije trap waarop doelman Erwin Mulder zich verkeek, ook omdat Ruben Schaken in de muur zijn hoofd wegtrok (1-1).

Na de rode kaart voor Kelvin Leerdam in de 68e minuut, voor een onnodige charge op Dirk Marcellis, leek AZ te kunnen doordrukken. Van dichtbij kopte Holman evenwel eerst op de paal, waarna de bal over de doellijn terug het veld inrolde. Schaken miste namens het sterke Feyenoord nog een grote kans voordat Holman alsnog scoorde met het hoofd: 2-1. "Mulder had misschien wel zijn goal moeten uitkomen", merkte Koeman terecht op na de eerste nederlaag van Feyenoord.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen