Sport9 aug '12 16:47

Nederlands topsportklimaat nog niet top genoeg

Auteur: Melvin Captein

Met de olympische medailleregen van de laatste dagen zou je het niet zeggen, maar het topsportklimaat in Nederland kan nog stukken beter. Sporters zijn bang dat andere landen ons voorbijstreven.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht in opdracht van sportkoepel NOC*NSF en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Concurrentiepositie
De ondervraagde sporters, coaches en technisch directeuren van de Nederlandse sportbonden beoordelen het huidige topsportklimaat in Nederland met een lager eindcijfer dan in 2008. Volgens de geraadpleegde onderzoeksgroep staat vooral de internationale concurrentiepositie onder druk. In het buitenland zijn ook volop ontwikkelingen aan de gang om de nationale topsport naar een hoger niveau te brengen.

Genuanceerd positief
Aan het onderzoek hebben ook oud-sporters, talenten en het Nederlands publiek deelgenomen. De resultaten zijn vastgelegd in het boek 'Bloed, Zweet en Tranen en een moment van glorie'. Minister Edith Schippers (Sport) nam donderdag in de Olympic Club van het Holland Heineken House in Londen het eerste exemplaar in ontvangst. "Ik zie er een genuanceerd tot positief beeld in. Mijn opvolger zal er veel aan hebben'', liet de demissionaire Schippers weten.

Investeringen gegroeid
Het onderzoek is voor de vierde keer uitgevoerd, na eerdere metingen in 1998, 2002 en 2008. In die periode zijn de investeringen in de Nederlandse topsport sterk gegroeid: van 95 miljoen euro voor Sydney 2000, via 150 miljoen voor Athene 2004 en 172 miljoen voor Peking naar 211 miljoen voor Londen 2012.

Op bepaalde gebieden is het Nederlandse topsportklimaat aangenamer geworden, zo blijkt uit het onderzoek. Dat komt vooral door de gestegen investeringen, die sinds Sydney 2000 meer dan verdubbeld zijn. Daardoor is er meer ruimte voor talentherkenning en ontwikkeling, kunnen sporters en coaches fulltime aan de slag, kan er meer en beter worden getraind en zijn de accommodaties voor trainingen en wedstrijden verbeterd.

Somber
Het lagere eindcijfer voor het topsportklimaat komt volgens de onderzoekers ook voort uit de verslechterde economische situatie in Nederland. Daardoor is het perspectief van de ondervraagden ook wat somberder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen