Sport23 sep '11 16:56Aangepast op 24 sep '11 13:52

Een voetbalweekend om van te smullen

Auteur: Thijs Baas

Om nou al te spreken van het weekend van de waarheid gaat wat ver. Maar met onderlinge ontmoetingen tussen de vier koplopers op het programma barst de Eredivisie komend weekend wel definitief los.

Ajax en FC Twente bijten zaterdag het spits af in de Amsterdam Arena voor wat inmiddels bijna een 'nieuwe klassieker' kan worden genoemd. Zondag is het de beurt aan AZ en Feyenoord, de voorlopige sensaties van de Eredivisie 2011/2012. Revanchegevoelens zullen in zowel Amsterdam als Alkmaar ongetwijfeld een rol spelen.

Appeltje te schillen
Ajax en Twente hebben nog wat recente appeltjes met elkaar te schillen. Hoewel de Enschedeërs twee maanden geleden ín Amsterdam de Johan Cruijff-schaal veroverden, zijn ze in Twente nog altijd niet helemaal over de 'beslissingswedstrijd' van afgelopen seizoen heen. Ajax heeft op zijn beurt nog wat recht te zetten na genoemde nederlaag in de wedstrijd tussen de landskampioen en de bekerwinnaar.
Oh ja, en dan was er afgelopen zomer ook nog eens de transfer van Twentes topspeler Theo Janssen naar Ajax. Echt veel heeft hij nog niet laten zien in het shirt van de Amsterdammers, maar Janssen zal erop gebrand zijn een topprestatie neer te zetten tegen zijn oude club.

Intussen in Alkmaar...
Bij AZ en Feyenoord zit het wraaksentiment voornamelijk op de bank: de trainers van beide teams, Gert Jan Verbeek en Ronald Koeman, coachten enkele jaren geleden nog bij de tegenstander van dit weekend. Verbeek begon in 2008 aan zijn klus in de Kuip, om die enkele maanden later alweer te moeten opgeven. Koeman verging het een jaar later nauwelijks beter in Alkmaar: hij kon niet tippen aan het succes van zijn voorganger Louis van Gaal, die het jaar ervoor landskampioen was geworden. De huidige Feyenoordcoach kon ook al na een paar maanden zijn biezen pakken.
Kennelijk passen hun huidige clubs beter bij beide coaches, gezien de prima prestaties tot nu toe in de competitie. Niet alleen de prestaties zijn boven verwachting, ook het spel is attractief en, gezien het aantal doelpunten, toch effectief.

Lachende vijfde
Grote winnaar van het weekend zou zomaar PSV kunnen worden. De ploeg uit Eindhoven mag het in eigen huis opnemen tegen Roda JC. De Limburgers kenden een uitstekend vorig seizoen, maar dit jaar loopt het zeker buiten Kerkrade een stuk stroever. Maar ook PSV speelt nog verre van constant. Wie is na dit weekend lijstaanvoerder in de Eredivisie en wie haakt voorlopig af in de strijd om de koppositie? Zondagmiddag om kwart over twee weten we meer... 


 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen