Sport13 mrt '11 18:11

Feyenoord krijgt linkerrij in het vizier

Auteur: Harmen Simon Teunis

Door met 2-1 te winnen van NAC Breda blijven de Rotterdammers zicht houden op een plek die toegang geeft tot Europees voetbal.

Het befaamde linkerrijtje in de stand van de eredivisie komt voor het opbloeiende Feyenoord steeds dichterbij. De ploeg van trainer Mario Been won zondag in De Kuip met 2-1 van het kwakkelende NAC Breda dankzij een late treffer van verdediger Stefan de Vrij. Daarmee steeg de Rotterdamse club, alweer zes duels op rij ongeslagen, naar de elfde plaats. Nummer negen sc Heerenveen heeft nog maar één puntje meer.
Leonardo in de basis
NAC Breda, met probleemkind Leonardo (ex-Feyenoord) weer eens terug in het basisteam, liet de thuisploeg in de eerste helft het spel maken. Dat ging de Rotterdamse club niet gemakkelijk af. Feyenoord wist zich vaak geen raad met het vele balbezit en kon moeilijk openingen vinden in de hechte Bredase afweer.
Ryo wederom gevaarlijk
De Japanner Ryo, die in de voorbereiding op het duel met NAC veel met het natuurgeweld in zijn land werd geconfronteerd, zorgde in de tiende minuut voor het eerste gevaar. De voorzet van de behendige linksbuiten belandde voor de voeten van Krisztian Simon, die gehaast naast schoot. De Hongaar verving de geschorste Diego Biseswar op de rechtervleugel.
Rob van Dijk belangrijk
Halverwege de eerste helft liet Anthony Lurling zich even gelden. De voormalige Feyenoorder dwong doelman Rob van Dijk na een fraaie solo tot een moeizame redding. De 42-jarige keeper verving opnieuw eerste keus Erwin Mulder, die na het plotselinge overlijden van zijn vader zaterdag terugkeerde op het trainingsveld en vanaf maandag weer helemaal meedraait in het programma van de A-selectie
Tweede helft
Na de rust ging NAC op jacht naar de gelijkmaker en die offensieve bedoelingen van de Brabanders brachten leven in het duel. Van Julian Jenner, ingevallen voor de geblesseerde Lurling, ging de meeste dreiging uit. In de 53e minuut eindigde een gedurfde volley van de grillige spits op de lat.
Zes minuten later, kort nadat doelman Jelle ten Rouwelaar Feyenoorder Castaignos van 2-0 had afgehouden, was het wel raak. Jenner kreeg van Gill Swerts te veel ruimte om te schieten waarna Van Dijk pijnlijk mistastte: 1-1.
Zonder al te veel overtuiging trachtte Feyenoord, dat wel alweer zes duels op rij ongeslagen is, in het laatste halfuur de zege alsnog te forceren. Rob Penders haalde een schot van Kelvin Leerdam van de doellijn. Het was uiteindelijk De Vrij, die uit een onnodig weggegeven hoekschop de bal in de 87e minuut met de hulp van twee NAC-spelers tegen het net tikte, 2-1.

Gerelateerde artikelen