Sport16 nov '11 18:51Aangepast op 17 nov '11 16:09

Cruijff gepasseerd, Van Gaal nieuwe directeur Ajax

Auteur: BNR Webredactie

Louis van Gaal, Danny Blind en Martin Sturkenboom gaan de nieuwe directie van Ajax vormen. Dat heeft de Raad van Commissarissen zonder medeweten van Cruijff bekokstoofd.

Volgens de website van Ajax treedt Martin Sturkenboom 'op korte termijn' aan als algemeen directeur ad interim en Danny Blind als technisch directeur ad interim. Uiterlijk per 1 juli 2012 treedt Louis van Gaal toe tot de statutaire directie van Ajax, als voorzitter van het directieteam.

Dolkstoot in de rug
De RvC van Ajax heeft achter de rug van Johan Cruijff om de onderhandelingen met Van Gaal afgerond, melden bronnen rond de club. Met steun van de directie heeft de raad in Portugal gesproken met Van Gaal. De oud-trainer en oud-technisch directeur van de club, die ooit stellig beweerde nooit meer bij Ajax terug te keren, zou daar hebben toegezegd toch opnieuw naar Amsterdam te willen komen.

De legendarische nummer 14, lid van de RvC, is pas daarna ingelicht over de gang van zaken. Cruijff heeft nog niet gereageerd, maar als de wisseling van de wacht doorgaat lijkt zijn rol bij Ajax voorgoed uitgespeeld. Van Gaal en Cruijff kunnen niet met elkaar door een deur, en Blind was een van de eerste slachtoffers van de 'fluwelen revolutie' die Cruijff een jaar geleden in gang zette.

Motie van afkeuring?
De bekendmaking komt enkele uren voor aanvang van de ledenraadsvergadering van Ajax. Die zou zich buigen over de verhoudingen binnen de RvC, met aan de ene kant Steven ten Have, Marjan Olfers, Edgar Davids, Paul Römer en aan de andere kant Cruijff.

De ledenraad kan de benoeming zelf niet tegenhouden, maar zou wel de RvC naar huis kunnen sturen met een motie van afkeuring.

Van Gaal (60) was eerder werkzaam als coach en technisch directeur bij de Amsterdammers. Zijn laatste baan was trainer bij Bayern München. Daar werd hij in april dit jaar ontslagen wegens slechte resultaten en verstoorde verhoudingen met belangrijke spelers en het bestuur.

FC Utrechter bij Ajax
De Utrechter Martin Sturkenboom (58), beoogd algemeen directeur a.i., komt uit de software-industrie en bekleedde functies in de RvC en directie van FC Utrecht. Daarnaast was hij lid van de Raad van Toezicht van de KNVB. Momenteel werkt hij voor de UEFA.

Sturkenboom op de Ajax-website: "Uiteraard ben ik heel blij met deze ontwikkeling. De afgelopen twee jaar kwam ik namens de UEFA op verschillende plaatsen in Europa. Als het dan over Nederland en voetbal gaat, dan begint men over Ajax. Ik ben een echte voetbalman en ik heb ontzettend veel zin om te gaan beginnen. Het is duidelijk dat er veel moet gebeuren, daar loop ik niet voor weg.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen