Sport15 mei '11 19:22Aangepast op 16 mei '11 00:20

De huldiging op het Museumplein

Auteur: Thijs Baas

Rondom de huldiging van Ajax zijn tientallen mensen in de verdrukking geraakt. Een aantal raakte gewond door verdrukking in de massa. Ziekenwagens kunnen door de drukte moeilijk wegrijden. Achter het podium wordt nu een noodhospitaal ingericht om gewonden te verzorgen.

Voor de politie ligt op dit moment de nadruk op het veilig wegleiden van de fans uit de binnenstad, aldus een woordvoerder. Dat loopt op zich goed, aldus de zegsman. "Maar er is drank in de man. Hier en daar ontstaat een vechtpartij en worden vernielingen aangericht.''
Het Museumplein loopt inmiddels weer leeg na een korte maar intense huldiging. Naar schatting 80.000 mensen waren op de been op het plein. Dít onderdeel zit erop, maar het zal nog lang onrustig zijn in de stad.

20.03
Nadat Kees Prins zijn stadionhit "Dit is mijn club" ten gehore heeft gebracht loopt de huldiging ten einde. En nu maar hopen dat iedereen het Museumplein rustig verlaat. Hopelijk werken de zoete tonen van wederom "Three little birds" van Bob Marley als tranquillizer...
19.46
Ajax is nog maar een paar uur kampioen en nu spiegelt de club zich al aan Real Madrid: de kampioensschaal is beschadigd, volgens Frank de Boer doordat Maarten Stekelenburg en Jan Vertonghen het ding uit de bus hebben laten vallen.
19.43
Trainer Frank de Boer neemt het woord en reikt het beeldje behorend bij de titel 'talent van het jaar' uit aan Christian Eriksen.
19.37
In verband met de dreigende verdrukking voorin de mensenmenigte zijn de festiviteiten korte tijd stilgelegd, maar inmiddels is middenvelder Demy de Zeeuw alweer uitbundig toegezongen.
19.34
De spelers tonen één voor één de kampioensschaal aan het publiek. Er wordt begonnen met de mindere goden(zonen).
19.29 De selectie komt het podium op voor een uitbundige huldiging. Voorin het publiek dreigen wat mensen in de verdrukking te raken, maar burgemeester Eberhard van der Laan heeft inmiddels de menigte toegesproken.

De feestende supporters van Ajax gingen in de loop van de middag op pad naar het Museumplein. De fans hadden zich tijdens de wedstrijd verzameld in en om de ArenA en op pleinen als het Leidseplein en Rembrandtplein. Die pleinen lopen nu leeg, aldus de zegsman van de politie. Er hebben zich vooralsnog geen ongeregeldheden voorgedaan, wel is inmiddels een tramhokje bij het Leidseplein gesneuveld.
Grote stroom vanaf de Arena
Vooral vanaf de ArenA trok een grote stroom voetbalfans richting centrum. Op terrassen heerst overal een gezellige sfeer. Automobilisten reden toeterend rond. Er zijn in de hoofdstad speciale looproutes ingesteld. Tijdens en na de huldiging zijn enkele straten en bruggen rond het Museumplein afgezet om de bezoekersstromen in goede banen te leiden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen