Sport9 mrt '11 23:32

Tottenham door na benauwde 0-0 tegen Milan

Auteur: Harmen Simon Teunis

De ploeg van Van der Vaart wist de 0-1 uitzege in Milaan ternauwernood succesvol te verdedigen en bereikt daardoor de kwartfinale van de Champions League

Tottenham Hotspur heeft een plek verworven in de kwartfinales van de Champions League. Een benauwd gelijkspel volstond in de return tegen AC Milan. Doordat doelpunten uitbleven op White Heart Lane was de kostbare treffer van de lange spits Peter Crouch in Milaan (0-1) ineens vele miljoenen extra waard.
Aanvallend voetbal met Van der Vaart
Spurs-coach Harry Redknapp propageerde vooraf aanvallend voetbal en vertrouwde ook nu op het centrale duo Crouch-Rafael van der Vaart voorin. De twee meter plus was Ignazio Abate, Alessandro Nesta en Thiago Silva bij toerbeurt in de lucht de baas, maar hij bleef toch vooral hongerig wachten op de juiste voeding vanaf de flanken. De Nederlandse spelbepaler was al heel snel gevaarlijk. Zijn noodgedwongen gehaaste puntertje, op aangeven van die andere ex-Ajacied Steven Pienaar, rolde al na twee minuten net naast het doel van Christian Abbiati. De Milanese sluitpost moest ook nog een keer optreden bij een afstandsschot van Van der Vaart, hersteld van een kuitblessure maar veel minder dominant dan gebruikelijk.
Opening voor Tottenham
De opening was voor Tottenham, maar het vervolg kwam van Milan. De Italianen, met Clarence Seedorf in zijn 150e EC-wedstrijd als aanvoerder, wonnen in veertien Europese duels op Engelse bodem tot dusver slechts één keer. Om door te gaan was een tweede zege geboden, reden voor trainer Massimiliano Allegri ook voor een offensieve opstelling te kiezen. De Zweed Zlatan Ibrahimovic werd daarin terzijde gestaan door de Brazilianen Pato en Robinho. De laatste was het dichtst bij de openingstreffer, op dat moment zeker niet onverdiend. Zijn inzet caramboleerde via Sandro binnen zo leek het, maar William Gallas trapte de bal bijtijds boven de doellijn weg. Ook daarna gaf Milan Redknapp stof tot nadenken. Deze zocht de oplossing niet meteen bij wonderkind Gareth Bale, eindelijk fit maar op de bank achter de hand gehouden, maar praatte in de rust wel met succes in op Aaron Lennon. De rechtsbuiten zocht meteen na de hervatting wel het hoofd van Crouch. Diens kopbal miste zowel richting als kracht.
Angst door uitblijven treffer
Het uitblijven van een treffer verlamde de thuisclub. Angst sloop binnen en balbezit werd van steeds kortere duur. Dat sterkte het vertrouwen van Milan in een goede afloop. Oud-PSV'er Heurelho Gomes voorkwam, languit grabbelend, halverwege de tweede helft de 0-1. Eraan vooraf ging een foutje van Van der Vaart. De Oranje-international maakte even later plaats voor Bale, Jermaine Jenas loste Pienaar af. Die ingrepen verminderden de dreiging van de koploper van de Serie A allerminst. Het ontbrak alleen aan de beslissende geniale inval en aan het geluk.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen