Sport28 jul '11 22:02

AZ boekt moeizame zege (2-0) in Europa

Auteur: Pieter van den Akker

Kansen kreeg AZ donderdag genoeg om FK Jablonec op een grote nederlaag te trakteren in de derde voorronde van de Europa League. De aanvallers van de Alkmaarders weigerden echter de Tsjechen al in de eerste wedstrijd op ruime achterstand te zetten. In het eigen AFAS Stadion won het elftal van coach Gertjan Verbeek 'slechts' met 2-0. AZ mag desondanks de return met vertrouwen tegemoet zien.

De thuisploeg hoopte op een vroege voorsprong en maakte daar in de eerste helft zeker aanspraak op. Doelman Michal Spit van Jablonec bleek echter een lastige hindernis voor de Noord-Hollanders. Vooral Brett Holman had moeite met de afronding. Na rust maakte AZ minder indruk, maar kwam het toch op 1-0 door een treffer van Pontus Wernbloom. Het lukte niet om door te drukken, maar in de slotfase maakte invaller Johann Berg Gudmundsson alsnog het belangrijke tweede doelpunt.
Sigthorsson wordt gemist
In Kolbeinn Sigthorsson zag AZ deze zomer een echte afmaker vertrekken. Zijn scorend vermogen werd donderdag duidelijk gemist. Vervanger Ruud Boymans, overgekomen van VVV-Venlo, was nog niet echt dreigend als nieuwe spits. De impulsen moesten vooral komen van Maarten Martens en Holman, maar dat zijn geen erkende doelpuntenmakers.
Achterin stond het vorig seizoen al goed bij de formatie van Verbeek. Niklas Moisander leidt nu als aanvoerder de defensie en de vervanger voor de vertrokken Hector Moreno was met Nick Viergever al in huis. AZ gaf dan ook weinig kansen weg, al werd Jablonec een aantal keer gevaarlijk in de counter.
Corner bracht redding
Na de pauze leek de thuisploeg het even kwijt. Een dood spelmoment bracht echter redding. In de 63e minuut kopte de Zweed Wernbloom raak uit een corner van zijn landgenoot Rasmus Elm. Het leek er even op dat AZ voor een halfvol stadion de geest kreeg, maar het spel was in de tweede helft een stuk minder. Gudmundsson maakte met wat geluk toch nog de 2-0 waardoor de uitgangspositie voor de return een stuk rooskleuriger werd.

Gerelateerde artikelen