Sport31 aug '11 14:18Aangepast op 31 aug '11 15:46

Het Europese voetbal is failliet

Auteur: Pieter van den Akker

Het Europese voetbal is failliet. De commercie heeft de voetbalwereld volledig in zijn greep en de sport staat bol van de competitievervalsing.

Dat zei oud-voetballer, oud-trainer en voetbalanalyticus Hans Kraay senior woensdag tegen BNR.
Krankzinnig
Enkele uren voordat de transferdeadline sluit, reageerde Kraay sr. op het laatste nieuws. Na veel getouwtrek tussen clubs verkast Feyenoorder Leroy Fer toch naar FC Twente en FC Groningen-spits Tim Matavz naar PSV.
Kraay sr: "Krankzinnig dat Matavz de eerste vier wedstrijden van het seizoen voor Groningen speelt en de vijfde bij wijze van spreken namens PSV tégen Groningen. Het is te gek voor woorden. Als dat geen competitievervalsing meer is. Als ik supporter van een club ben en de beste spelers worden op het allerlaatste moment verkocht, wil ik mijn seizoenkaart terug."
Laat spelers hun zaakwaarnemer betalen
Kraay sr. heeft een voorstel waarmee misschien kan worden voorkomen dat spelers snel hun oude club inwisselen voor een nieuwe werkgever waar vaak ze meer kunnen verdienen: laat voetballers betalen voor de zaakwaarnemer die bij hun transfer zijn betrokken, oppert hij.
"Nu betalen ze nul euro. Als ik een advocaat neem, moet ik hem toch ook betalen. Als je voetballers laat betalen aan hun zaakwaarnemer krijg je minder transfers."
6+5 regel
Kraay sr. pleit verder voor het invoeren van de zogenoemde 6+5 regel, waarvan Johan Cruijff een groot voorstander is. Die regel houdt in dat elke club wordt verplicht minimaal zes spelers uit eigen land op te stellen voor een wedstrijd, aangevuld met maximaal vijf buitenlanders.
Daarnaast wil Kraay dat de transferdeadline voortaan eerder sluit. Bij voorkeur op 1 augustus, nog voor het begin van de competitie.
Luister via de button rechts naar Hans Kraay sr., oud-profvoetballer Edwin van Ankeren en headhunter Ralf Knegtmans.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen