Sport27 mrt '11 12:32Aangepast op 27 mrt '11 16:46

Kinky Kylie swingt in Melbourne

Auteur: Edme Koorstra

'Kinky Kylie' kan op een liefdevolle poetsbeurt rekenen van Sebastian Vettel. De Duitse autocoureur reed vandaag op circuit Albert Park in Melbourne in de openingsrace van het seizoen in de Formule 1 soeverein naar de zege in zijn bolide van Red Bull, die hij het sexy koosnaampje gaf.

Vettel, die zich vorig seizoen in de laatste race tot jongste wereldkampioen kroonde, bleek ook in de openingsrace van 2011 over verreweg de beste bolide te beschikken. De 23-jarige Heppenheimer was zaterdag al ruim de snelste in de kwalificatierace en spoot zondag vanaf poleposition weg. Al na twee ronden lag hij bijna 3 seconden voor op de McLaren van Lewis Hamilton en zijn kopposite kwam de rest van de race geen moment in gevaar.
Briljant teamwork
"Briljant teamwork, excellente auto'', juichte hij na zijn elfde zege in een grote prijs. "Het was een soepele race, maar niet eenvoudig. De start was cruciaal en ik was heel goed weg. Toch moest ik voortdurend Hamilton in de gaten houden. Pas tegen het einde van de race kon ik wat meer gecontroleerd gaan rijden.''
Vernieuwingen
De wereldkampioen prees de vernieuwingen in de koningsklasse, met name de banden van de nieuwe leverancier. "Ik ben positief en complimenten aan Pirelli. Tijdens de testen in de winter waren we allemaal kritisch over de slijtage, maar uiteindelijk waren er veel minder pitstops dan verwacht'', zei Vettel, die zelf twee keer vlekkeloos van banden wisselde tijdens de race.
Hamilton schuift over de grond
Hamilton kon eveneens terugkijken op een sterk optreden, hoewel hij het even benauwd kreeg toen de onderkant van zijn bolide wat naar beneden zakte en over het asfalt begon te schuiven. De Brit haalde ondanks het euvel de finish. "Het was een kwestie van de auto aan de finish krijgen, want de punten hebben we hard nodig. Ik ben zeer tevreden over de snelheid van de auto.''
Te weinig snelheid, betrouwbaarheid
McLaren had kort voor de Grote Prijs van Australië de bolide nog drastisch aangepast, omdat de de coureurs tijdens de wintertesten klaagden over het gebrek aan betrouwbaarheid en snelheid. De haastige omzettingen bleken succesvol, want ook Jenson Button liet zien dat de McLaren hard kan rijden. De wereldkampioen van 2009 was de hele race actief met inhaalacties, druk gebruikmakend van de beweegbare achtervleugel en het KERS-systeem om de auto nog meer power te geven. Zijn enthousiaste rijden leidde wel tot een tijdstraf tijdens de race, waardoor er voor hem niet meer inzat dan de zesde plaats.
Petrov finisht als derde
De Rus Vitali Petrov van Lotus Renault verraste met de derde plaats, zijn allereerste podiumplek in de Formule 1. Hij leverde een foutloze race af en bijna ongemerkt manoeuvreerde hij zijn bolide naar voren en gaf favorieten als Fernando Alonso en Mark Webber het nakijken. Kopman Alonso van Ferrari had een slechte start, waarin hij terugviel naar de negende plaats, maar zijn slimme rijden bracht hem toch nog naar de vierde plaats.
Schumacher, Rosberg uitgeschakeld
Het team van Mercedes kon de grote woorden voor de race niet waarmaken. Zevenvoudig wereldkampioen Michael Schumacher en Nico Rosberg haalden de finish niet. Schumacher moest al vroeg in de race met een kapotte band de pitstraat in, Rosberg was het slachtoffer van een verkeerde inhaalactie van veteraan Rubens Barrichello (Williams).
Ongeoorloofd onderdeel, Sauber gediskwalificeerd
De autocoureurs Sergio Perez en Kamui Kobayashi van de formule 1-renstal Sauber zijn zondag na de Grote Prijs van Australië gediskwalificeerd en uit de uitslag geschrapt. De Zwitserse renstal heeft technische regels overtreden, meldde de raceorganisatie in Melbourne.
Stewards van de internationale automobielfederatie FIA vonden een component bij de achtervleugel van de bolides van Sauber dat in strijd is met de technische reglementen. Sauber snapte er weinig van. "Een verrassend en teleurstellend besluit. Het component waar de FIA problemen mee heeft, heeft geen actieve functie en is betrekkelijke onbelangrijk'', zei technische baas James Key van Sauber.
Geen voordeel
Volgens Key hebben Perez en Kobayashi geen voordeel gehad van het component. ,,We zullen het ontwerp nog eens goed bekijken om de situatie beter te begrijpen. We zijn van plan beroep in stellen tegen de diskwalificatie.''
Door het wegstrepen van beide Sauber-rijders schuiven Felipe Massa van Ferrari en Sebastien Buemi van Toro Rosso op naar respectievelijk de zevende en achtste plaats.

Gerelateerde artikelen