Sport27 mei '11 08:37

Champions League: zonder poen geen kampioen

Auteur: Thijs Baas

Zaterdagavond is eindelijk bekend welke club zich een jaar lang de beste van Europa mag noemen. Dan is de Champions League-finale tussen FC Barcelona en Manchester United.

Sponsoren zorgen ervoor dat er intussen honderden miljoenen omgaan in het internationale clubvoetbal. Daarmee is de kans heel klein geworden dat een Nederlandse club zich ooit nog zal scharen tussen grootmachten als AC Milan, Real Madrid, Liverpool of Bayern München. Dat blijkt uit een analyse die het Financieele Dagblad zaterdag publiceert. FD-journalist Arnold Tankus legt uit dat aan de hand van financiële cijfers is te voorspellen dat de finaleplaatsen vrijwel altijd worden verdeeld onder de vijtien rijkste clubs van Europa. En dat zijn voornamelijk clubs uit Spanje, Engeland en Italië.
De totale jaaromzet van de Champions League bedraagt ongeveer 1,1 miljard euro, waarvan alleen al de finale een tiende genereert. Maar ook de stad waar de finale wordt gespeeld, in dit geval Londen, pikt een graantje mee aan onder meer merchandising en hotelovernachtingen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen