Sport7 mei '11 17:47

Twente-supporters zorgen voor file

Auteur: Marjolein Niestadt

De spelersbus van FC Twente is zaterdagmiddag rond vijf uur onder grote belangstelling van fans naar Rotterdam vertrokken. De club speelt daar zondagavond in De Kuip de bekerfinale tegen Ajax.

De fans stonden zowel op viaducten over de A1 als langs de kant van de weg hun idolen toe te juichen en te wuiven. De bus moest een paar keer stoppen vanwege het vuurwerk dat werd afgestoken en de rookontwikkeling die daarmee gepaard ging, meldde een zegsvrouw van de politie. Ook vatte de middenberm door het vuurwerk op een paar plekken vlam, maar dit leidde niet tot gevaarlijke situaties. De aanwezige brandweer kon het vuur snel bedwingen.

't Moet een feestje zijn

Hoewel de politie van tevoren had gewaarschuwd dat fans niet in de berm van de weg mochten staan, grepen agenten niet in, omdat de situatie niet uit de hand dreigde te lopen. ,,Het moet vooral een feestje zijn’’, aldus de woordvoerster.

De ANWB meldde dat zich als gevolg van de juichende fans op de A1 tussen Azelo en Rijssen een file van enkele kilometers had gevormd. Tegen half zes had de spelersbus Twente verlaten.

De politie doet geen schattingen van het aantal fans dat langs de kant van de weg stond, maar regionale omroep RTV Oost spreekt van meer dan duizend mensen.

Bekerfinale

De Enschedese club speelt zondag in De Kuip in Rotterdam de bekerfinale tegen Ajax. De wedstrijd begint zondagavond om 18.00 uur. De strijd om het kampioenschap van de eredivisie gaat, net als vorig jaar, ook tussen Ajax en FC Twente. De Tukkers behaalden toen de eerste landstitel in de clubhistorie.

Toen dat gebeurde, blokkeerden duizenden fans van de club de A1 in beide richtingen. De spelersbus kon hierdoor slechts stapvoets richting Enschede rijden. De ANWB en Rijkswaterstaat adviseerden automobilisten urenlang de A1 en de A35 te mijden. Twee mensen raakten gewond: een doordat hij van een talud viel en de ander werd licht geraakt door een auto.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen