Sport7 mrt '11 17:57Aangepast op 13 mrt '11 22:42

Strategisch conflict werd Van Gaal fataal

Auteur: Thijs Baas

Een verschil van inzicht over de te volgen strategie heeft geleid tot het vertrek van Louis van Gaal bij Bayern München. Des te opmerkelijker is het dat hij wél het seizoen mag afmaken bij de Beierse club.

Maandag vond opnieuw een gesprek plaats tussen Van Gaal en het bestuur van de club, met onder meer Karl-Heinz  Rummenigge en Uli Hoeness. In On The Move verbaast studiogast Jan Postma zich over hoe snel het ook in Zuid-Duitsland kan verkeren. Vorig jaar werd een zeer succesvol seizoen, met landskampioenschap en bekerwinst, nog bijna bekroond met winst in de Champions League, nu het even wat minder gaat is Van Gaal de gebeten hond.

Populariteit verschrompeld

Biograaf Robert Heugels bevestigt dat Van Gaal vorig jaar nog razend populair was in Beieren. Als je van Gaal binnenhaalt weet je volgens Heugels dat je een persoonlijkheid in huis neemt. Van Gaal stelde zich voor zijn doen overigens nog redelijk diplomatiek op. Bij het uitkomen van zijn biografie adviseerde hij de Bayerndirectie echter dat boek ook te lezen, wat niet in goede aarde viel bij de 'trotse meneertjes van het bestuur', aldus Heugels. 

Tussenjaar

In zijn biografie was al te lezen dat Van Gaal zijn tweede jaar tradiotoneel benut om 'door te selecteren' om de spelersgroep teverjongen. Als het Bayernbestuur dat boek gelezen had, hadden ze dit tussenjaar kunnen zien aankomen. Drie jaar geleden kende de trainer bij AZ een vergelijkbaar jaar, gevolgd door het tweede kampioenschap in de geschiedenis van de Alkmaarse club.

Gerelateerde artikelen