Sport10 mrt '11 20:55Aangepast op 10 mrt '11 21:53

PSV blijft steken op 0-0

Auteur: Harmen Simon Teunis

Ondanks dat de Eindhovenaren de hele wedstrijd dicteerde kon de ploeg niet tot scoren komen.

PSV heeft donderdag in de eerste confrontatie met Glasgow Rangers in de achtste finales van de Europa League geen afstand kunnen nemen. Hoewel de ploeg van trainer Fred Rutten de wedstrijd in het Philips Stadion dicteerde, bleven doelpunten uit: 0-0. PSV bleef daarmee wel voor de twaalfde keer op rij ongeslagen in een Europese thuiswedstrijd.
Volgende week donderdag wordt de return in Glasgow gespeeld. De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor de kwartfinales van het Europese bekertoernooi.
Muur van Rangers
PSV moest negentig minuten lang op een hechte blauwe defensie beuken. De Rangers waren zoals verwacht niet naar Eindhoven gekomen met de intentie een doelpunt te maken. Manager Walter Smith had voor het doel van Neil Alexander een muur van vijf verdedigers geformeerd, geleid door de bijna 41-jarige David Weir. De vier middenvelders kwamen ook nauwelijks van hun eigen helft af; voorin moest El-Hadji Diouf het alleen uitvechten.
Die uiterst defensieve speelwijze van de Schotse kampioen stelde het geduld van PSV én het thuispubliek behoorlijk op de proef. Rutten had zijn elftal op het hart gedrukt voorzichtig om te springen met de bal, aangezien de counter van Glasgow Rangers altijd op de loer lag. De in verval geraakte topclub miste echter simpelweg kwaliteit om bij balverlies van PSV snel om te schakelen. Vooral voor rust verdween bijna iedere bal vooruit in de voeten van een PSV'er. Doelman Andreas Isaksson beleefde waarschijnlijk een van de rustigste avonden uit zijn carrière.
Handbalverdediging
De ploeg van Rutten probeerde van alles om de 'handbalverdediging' van Glasgow Rangers uit elkaar te spelen, maar slaagde daar slechts sporadisch in. Atiba Hutchinson zette Marcus Berg in de eerste helft met een slimme steekbal een keer vrij, maar de Zweedse spits nam de bal verkeerd aan waardoor de kans meteen weer was verkeken. Kort voor rust stond Marcelo ineens vrij voor het doel na een vrije trap van Balázs Dzsudzsák. De Braziliaanse verdediger kon de bal echter niet lekker inkoppen.
Berg had PSV aan het begin van de tweede helft op voorsprong moeten schieten toen Ola Toivonen hem alleen voor Alexander zette. Ook die kans was echter niet aan de Zweed besteed. Rutten bracht halverwege de tweede helft Danny Koevermans in het veld voor Berg, maar ook hij kon het verschil niet maken. Dat moet volgende week donderdag dan maar op Ibrox gebeuren.
Marcus Berg had moeten scoren
Marcus Berg gaf donderdag na de eerste confrontatie met Glasgow Rangers eerlijk toe dat hij PSV aan een overwinning had moeten helpen. De Zweedse spits liet kort na rust een enorme kans op de openingstreffer liggen. ,,Ik weet echter zeker dat wij volgende week in Glasgow gaan scoren'', aldus Berg. ,,En één doelpunt is dan misschien wel genoeg.''
Glasgow Rangers beperkte zich in het Philips Stadion louter tot verdedigen. De Schotse topclub miste ook simpelweg de kwaliteit om PSV in aanvallend opzicht pijn te doen. ,,Zij moeten volgende week ook scoren. Het zal in Glasgow dus een andere wedstrijd worden. Wat dat betreft is 0-0 ook niet zo slecht, al had 1-0 beter geweest'', aldus Berg.
De Zweed nam het zichzelf kwalijk dat PSV niet met een zege van het veld stapte. ,,Ik ben niet in mijn beste vorm. Was ik dat wel geweest, dan had ik drie keer gescoord.''

Gerelateerde artikelen