Sport10 mei '16 21:17Aangepast op 11 mei '16 11:54

Registers voor seksuele misdragingen bij verenigingen bijna nooit gebruikt

Auteur: BNR Webredactie

Leden, trainers of vrijwilligers die zich seksueel misdragen bij een vereniging worden bijna nooit op een zwarte lijst gezet. Dat blijkt uit navraag van BNR.

Foto ANP
Foto ANP

Bij sportkoepel NOC-NSF is vorig jaar 1 persoon ongewenst verklaard. Bij de Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk (NOV) kwam geen enkele melding binnen.

Er zijn momenteel twee zwarte lijsten voor verenigingsleden die over de schreef gaan. Deze zijn opgezet in samenwerking met onder meer het ministerie van Veiligheid en Justitie. Sportkoepel NOC-NSF heeft sinds drie jaar het register seksuele intimidatie. De Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk hanteert het register voor ongewenst seksueel gedrag. Deze zwarte lijst bestaat nu bijna anderhalf jaar.

'Je komt niet zomaar op een zwarte lijst'
Verenigingen vragen kaderleden wel steeds vaker naar een Verklaring Omtrent Gedrag. Maar deze zogeheten VOG dekt alleen mensen die ooit veroordeeld zijn. Een zwarte lijst gaat verder. ''Het Openbaar Ministerie vervolgt lang niet iedereen'', legt directeur Joost van Alkemade van de Nederlandse Organisatie voor Vrijwilligers. ''Het voordeel van het tuchtrecht bij verenigingen is dat je veel sneller kunt zeggen dat bepaald gedrag ongewenst is. Bijvoorbeeld bij seksueel intimiderend taalgebruik." Om leden op een zwarte lijst te zetten moeten verenigingen zich wel vooraf bij zo'n lijst hebben aangemeld. ''Daarmee conformeren ze zich aan centraal afgesproken regels en protocollen'', vertelt van Alkemade. ''Je komt niet zomaar op een zwarte lijst."

'Verenigingen zien op tegen deelname vanwege tijd'
Tot nu toe hebben zich 11 organisaties bij de zwarte lijst van het NOV aangesloten. Bij Sportkoepel NOC-NSF is de deelname groter. Dat leidde vorig jaar tot 1 persoon die op de zwarte lijst werd geplaatst. Terwijl er bij dezelfde sportkoepel jaarlijks bijna 100 meldingen van seksuele intimidatie binnenkomen. ''Ik denk dat veel verenigingen onterecht denken dat seksuele intimidatie bij hen niet voorkomt'', stelt de directeur van de NOV. ''Bovendien kost het tijd om je bij een zwarte lijst aan te sluiten. Ik denk dat verenigingen daar tegen op zien."

Slachtoffers haken af bij procedure rechtzaak
Marjan Olfers, Hoogleraar Sport en Recht, zegt dat er wel veel meldingen binnenkomen. ''Maar de meeste meldingen leiden niet tot een tuchtzaak.'' Volgens Olfers wordt er hard gewerkt om het slachtoffers makkelijker te maken. ''Veel mensen hebben niet de energie of vasthoudendheid om de stroperige procedure van een rechtzaak te doorlopen.''

Er worden verschillende veranderingen in gang gezet, vertelt Olfers. ''De rol van de aanklager wordt er tussen geschoven, waardoor het makkelijker wordt om een zaak te starten. Een tweede punt is een onderzoekscommissie die gaat kijken wat voor feiten er op tafel liggen en of er vergelijkbare zaken zijn.''

Gerelateerde artikelen